„Научи се да караш ски“ закри сезона с оспорвано състезание в Боровец

Снимки: Бороспорт

Програмата „Научи се да караш ски“ закри сезон 2017/18 с емоционална и оспорвана надпревара между най-добрите момичета и момчета от община Самоков в Боровец. В състезанието се включиха 55 деца от Самоков, Говедарци и Долна баня. През последните четири седмици те направиха първи стъпки в ските с помощта на инструкторите от ски и сноуборд училище „Бороспорт“.

Надпреварата се проведе на писта „Иглика“ в първия планински курорт на Балканите, а участниците получиха аплодисментите от генералния секретар на Българска федерация по ски Пепа Мицева, изпълнителния директор на „Бороспорт“ Георги Кочов и зам.-кмета на Община Самоков, Люба Кленова. Край трасето имаше много родители, учители и деца, които подкрепяха малките състезатели.

При момичетата с най-добро време завърши Мария Гергинова от ОУ „Митрополит Авксентий Велешки“. При момчетата за златния медал при сериозна конкуренция се пребори Георги Атанасов от ОУ „Св.Св.Кирил и Методий“. Двамата шампиони получиха голямата награда – ваучер за четиридневна ски ваканция в Банско от 29 март до 2 април и двудневна уикенд лифт карта и ски оборудване за сезон 2018/19 в Боровец. Всички участници в състезанието си тръгнаха със специални подаръци от спонсора на проявата Мтел и шоколади „Милка“. За най-добрите предстои финален лагер от 4 дни обучение в Банско.

„Научи се да караш ски“ се провежда в Боровец за шести път. Тази зима в обучението се включиха 345 деца от Община Самоков на възраст от 6 до 10 години от ОУ ”Христо Максимов”, ОУ "Митрополит Авксентий Велешки", НУ "Станислав Доспевски", НУ „Неофит Рилски“, ОУ "Св.Св.Кирил и Методий" и СУ „Отец Паисий от Самоков, ОУ „Димчо Дебелянов”, с. Говедарци“ и СОУ "Неофит Рилски", Долна баня.

Целта на програмата е да помогне на възможно най-много ученици да овладеят началните умения в ските и да се докоснат до магията на планината. Заниманията тази зима се провеждаха в групи и продължаваха 4 дни по 5 часа. Транспортът, храната, екипировката, лифт картите и обучението бяха осигурени от „Бороспорт“. Четиридневното обучение приключваше със състезание, което определяше най-добрите между вратите. Те получаваха медали и право на участие във финалното състезание днес.

„Научи се да караш ски“ е уникален социален проект, защото всяко едно дете, независимо от възможностите си, може безплатно да се научи да кара ски – каза генералният секретар на Българска федерация по ски Пепа Мицева. – Програмата е финансирана от Министерството на младежта и спорта, с помощта на основния спонсор Мтел. БФСки е съорганизатор и успя да разшири географията на проекта.

През последните няколко години инициативата се провежда в седем ски зони със съдействието на седем регионални инспектората на Министерството на образованието и науката. Както обикновено, състезанието в Боровец беше организирано перфектно, а децата се справиха отлично. Най-важното е, че всички бяха усмихнати и щастливи. Хубавото през тази година е, че няма контузии и произшествия. Надяваме се, че проектът ще продължи и през следващата година и че интересът към него ще бъде все така голям. Отзивите към програмата са страхотни – родители, деца и учители са доволни, а ските стават част от живота им.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK