Натравянето с дюнери в Петрич било заради замърсена храна и лоша хигиена в обекта

снимка: Труд, архив

Павилионът в Петрич, в който след консумиране на дюнери и хамбургери 8 деца получиха хранителни натравяния, остава временно затворен. В пробите от млечно-майонезения сос, приготвян на място, както и в приготвеното птиче месо, е установено наличие на патогенни стафилококи, информираха от Областната дирекция по безопасност на храните.

В самата суровина обаче не са открити стафилококи и салмонела. Резултатите от изследването на работничката от павилиона за дюнери доказали, че тя е носител на стафилококос ауреус. След анализ на резултатите е констатирано, че се касае за вторично замърсяване на храната от персонала и лоша хигиена в обекта.

След направените до момента проверки Областната дирекция по безопасност на храните – Благоевград, е наложила и акт за установяване на административно нарушение. Констатираните нарушения са неправилно съхранение на храни от животински и неживотински произход, изискващи определен температурен режим на съхранение, и лоша хигиена по време на работа.

Инцидентът стана на 4 юни по време на екскурзия на петокласници от Гълъбово в Югозападна България. Децата си закупили дюнери от заведение в Петрич, след което получили стомашни болки. Петима от тях получиха хранително натравяне и бяха приети за лечение в благоевградската болница.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK