Есента настъпи

снимка: infomreja.bg, архив

Астрономическата есен настъпи у нас тази сутрин в 5,29 ч., съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Есента е един от четирите сезона в умерения пояс.

Астрономически тя започва с есенното равноденствие, което е около 23 септември в Северното полукълбо и около 21 март в Южното полукълбо. 

Според метеорологията есенни са месеците септември, октомври и ноември в Северното полукълбо, както и март, април и май в Южното полукълбо.

Есента е преходен сезон, през който понякога има доста високи температури в неговото начало (т.нар.циганско лято), има и умерени до по-ниски температури към неговия край. 

Със зимното слънцестоене – около 21 декември в Северното полукълбо и около 21 юни в Южното полукълбо, започва астрономическото начало на следващия сезон – зимата.

Настъпва рязко застудяване с преминаване добре изразен студен атмосферен фронт, предупреждават от НИМХ.

Вятърът от запад-северозапад ще се усили, достигайки на места из Северна България до 15 м/сек. На много места ще превали.

Температурите сутринта ще са 10°-15°, в София около 12°. 

През деня нахлуването на студен въздух ще продължи. Дневните температури ще са близки до сутрешните стойности, едва 13°-18°, в най-южните райони до 20°.

В Източна България ще превалява, като на места валежите ще са значителни. Превалявания ще има и в останалата част от страната, но по-късно през деня ще започнат да спират, а облачността да се разкъсва. 

Вятърът през деня ще продължи да се усилва – в много райони ще бъде силен до бурен, с пориви до 25 м/с, на места и повече.

В планините настъпва рязка промяна на времето. Ще е предимно облачно, билата ще са по-често в мъгла. В планините от Западна България и в Стара планина над 1800 м надморска висомина ще превали и сняг. 

Вятърът по високите части ще е от северозапад достигайки 20-25 м/сек., на моменти и повече. 

По Черноморието ще е предимно облачно, през по-голямата част от деня ще превалява, към края на деня ще спира. Вятърът от северозапад ще достига 15 -20 м/сек, на моменти и повече. Максимални температури: 18°-20°. /vesti.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK