Настимир Ананиев: Прах в очите са мерките на правителството срещу войната по пътищата

Снимка: Infomreja.bg

Като "неадекватни" и "мимикрия" определи мерките, предложени от правителството в неделя,Настимир Ананиев, председател на комисията по транспорт, информационни технологии и съъобщенията в 43-то Народно събрание  в сутрешния блок на телевизия БГонЕЪР.

Фокусът трябва да е върху образованието в детската градина и училище, коментира Ананиев, като цитира и закона, където пише: "Министърът на образованието и науката осигурява чрез съответните учебни планове задължителното изучаване от учениците в системата на средното образование
на правилата за движение по пътищата."

„Защо министрите на финансите, здравеопазването и образованието не присъстваха на срещата при премиера? Защо Борисов не излезе лично на брифинга за медиите да заяви намеренията на правителството, а прати само своите министри?“ - попита той. "Трябва да има агенция, която да контролира и координира дейността на всички институции, занимаващи се с пътна безопасност, както поискахме голяма група експерти от премиера през юли тази година, но нищо не се случи", заяви още Ананиев.

Видеорегистраторите, за да са работеща  мярка, трябва да има законодателство  за техническите характеристики и за признаването на видеозаснемането в съда. Също така на всички пътнотранспортни средства, закупени с публични средства, трябва да се сложат видеорегистратори, не само на частните превозвачи, припомни той своята идея от миналата година.

Настимир Ананиев коментира и последния инцидент с 16-годишно момче, убито на пешеходна пътека край село Атия, Бургас, като заяви, че в законодателството трябва да влезе терминът "пътно убийство", и когато имаме смърт на пътя, причинена от водач,който шофира с превишена скорост, пиян, дрогиран или никога не е имал книжка, да се носи по-голяма съдебна отговорност от поне 20 години, а не както сега 6 години. Той даде за пример Ники Терзиев от Варна, убит с 215 км в час край Варна, а присъдата е само 5,5 години, като делото още не е минало на апелативна инстанция.

За инцидента в Бургаско Ананиев добави, че пешеходната пътека не отговаря на наредбата и някой в АПИ трябва да поеме отговорност за това.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6