ЕЦТП настоява държавата да отдели 35 млн. лв. за пътна безопасност

Снимка: Infomreja.bg, архив

Така може да се предотвратят трагедии като тази на Аспаруховия мост

Воден от желанието си да подпомогне усилията на правителството на Република България за преодоляване на проблемите, водещи до висока смъртност по пътищата, Европейският център за транспортни политики (ЕЦТП) направи свое проучване, засягащо нивото на пътна безопасност в страната.

На тази база ЕЦТП изпрати писмо до Министерския съвет, Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата", Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС), в което настоява през 2021 година от държавния бюджет целево за пътна безопасност да се отделят минимум 35 милиона лева.

Сумата е едва около 1% от необходимите средства за изпълнение на всички мерки за превенция на риска, свързан в голяма степен със състоянието на пътната инфраструктура.

Сред трагичните примери е тежкият инцидент от миналата седмица на Аспаруховия мост във Варна, при който тежкотоварен камион скъса предпазната ограда и падна от моста, а водачът загина.

Считаме, че е очевидно, че поради недостиг на средства за пътна безопасност еластичните огради на моста не са били подменени с по-висок клас или с по-нови, които евентуално биха намалили риска от подобна катастрофа, заявяват от ЕЦТП.

Все пак конкретните причини за трагедията трябва да бъдат установени чрез извършването на целенасочена инспекция по пътна безопасност, за да не се пускат в публичното пространство спекулации.

Смятаме, че средствата от държавния бюджет в размер на минимум 35 млн. лв. трябва да се отпуснат целево на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) и на МТИТС, за да се преодолеят подобни дефицити, каквито има хиляди по пътищата в страната. В същото време сме убедени, че бюджетът на АПИ за текущ ремонт и поддръжка за 2021 година не трябва да бъде намаляван, а напротив - да бъде увеличен, като освен това на институции бъдат предоставени средства в размер на 30 млн. лв., които те да използват за мерки за подобряване на пътната безопасност в зоните на т. нар. „черни точки“. От друга страна е необходимо да се предостави и бюджет в размер на минимум 5 млн. лв. за внедряване на иновации, насочени към подобряване на пътната безопасност от МТИТС.

Изключително важно е част от всички описани по-горе средства да бъдат насочени към извършването на компетентни инспекции на мястото на пътно-транспортни произшествия, което включва професионални експертизи и използването на съвременни уреди и технологии, гласи още позиция на ЕЦТП.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK