"Нащо гаро, най-големо" - за пета година на Сирни Заговезни в Белица

Снимки: Община Белица

Колкото е по-голям огънят, толкова годината ще е защитена от градушки и ще бъде плодородна

За пета година по инициатива на кмета на община Белица, Радослав Ревански, се организира конкурса "Нащо гаро, най големо".

Запалването на ”гарото” в Белица е характерен обичай, свързан с вярванията, че колкото е по-голям огънят, толкова годината ще е защитена от градушки и ще бъде плодородна.

С огъня се гони злото, а когато пламъците станат по-малки, младите момци прескачат „гарото”, за да са силни и здрави през годината. Победителите на най-голямата клада емоционално изричат „Нащо гаро, най-големо”. Приоритет на журито е най-голямо "Еко гаро”.

Целта е връщането на традицията при струпването на кладите от хвойна да не се поставят материали, които да замърсяват въздуха и околната среда.
Съобразени с условията на конкурса, младите мъже от четирите квартала на Белица, тази година сериозно са се построили и са построили огромни 4-5-метрови еко купи "гарота".

Затова журито от общинската администрация връчи на всеки квартал по 100 лв. с пожелание всяка година на Сирни Заговезни всички да бъдат живи и здрави, да поддържат вековната традиция за да се предава тя от поколение на поколение!

След запалването на "гарото" жителите на кв. "Долни край" бяха организирали тържествена заря, съпроводена с песни и хора. В настоящия момент и християни и мюсюлмани се поздравяват за празника и се веселят!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK