Скандалът в университета "Уоруик" продължава

Снимка: Би Би Си

В атмосферата на един от престижните британски университети, известен с талантливите си възпитаници в бизнес средите, наскоро се разрази грандиозен скандал, предизвикан от кореспонденция в групов онлайн чат.

Комуникацията между няколко младежи, възпитаници на Уоруик, се състои от насилствени съобщения  на сексуална основа, засягащи тяхна близка приятелка и нейни състудентки. Темата в чата е брутално насилствена: момчетата описват какво биха причинили на определени момичета, като става въпрос за изнасилвания, побои, “даване на уроци”, а те самите са променили своите прякори в мрежата на популярни изнасилвачи и серийни убийци.

След като едно от момичетата става свидетел на кореспонденцията и остава втрещена от отправените към нея, дори подробно и графично описани, заплахи за изнасилване, физически зверства и многократно споменатите имена на нейни познати и приятелки, тя, заедно със своя приятелка решава да подаде оплакване до ръководството на университета.

“Това не беше просто гаден коментар, те бяха изградили цяла една онлайн общност, а бяха и мои близки приятели, просто не знаех какво да правя, получавах паник атаки при мисълта да ги видя отново  в  университета”, казва потърпевшата пред BBC.

Малко след постъпилото от двете момичета оплакване, следва формално интервю относно случая и по–късно разследване, довело до забрана за влизане в кампуса на петима от младежите. За двама донесло 10-годишна забрана, за други двама една година, като на един от тях бива наложена доживотна забрана. Но случаят не приключва дотук, двама от тях се обявяват против взетото решение. Съответно, периодите на двете 10-годишни забрани биват намалени на една.

Потърпевшите момичета не получават дори обяснение за ситуацията: “Казаха ни, че разследващите са открили ново доказателство по случая, но не и какво е то. Имах чувството, че сме сами срещу цяла институция, която никога няма да чуе нашите гласове”, споделят пред BBC. След направен последен опит от тяхна страна, заместник-ректорът на университета Професор Стюарт Крофт връща отговор, че “няма доказателства за процесуални нередности и отклонения” и закрива разследването.

Три седмици по–късно възпитаничка на Уоруик търси подкрепа в социалните мрежи и се разразява скандал, след който и протест около и в университета.

Момичетата, замесени в случая, така и не получават лично извинение от Уоруик.

“Искам да завърша и да не се налага повече да стъпвам в Уоруик, погнусена съм”, възпитаничка, цитирана от BBC.

Това повдига въпросите: Как се справят университетите в ситуации на психическо и потенциално възможно физическо и сексуално насилие? Репутацията на едно от най–престижните учебни заведения на територията на Великобритания по–важна ли е от безопасното пребиваване там? Затова ли е толкова зорко пазена? Кой се грижи за безопасността и психическото здраве на студентите и кога най-сетне ще започне да си върши работата?! 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK