Наши превозвачи затварят границата с Гърция за земеделска продукция от южната ни съседка

Снимка: Infomreja.bg, архив

Ако до понеделник (29 февруари 2016 г.) гръцките фермери не вдигнат трайно блокадата на българо-гръцката граница, българските превозвачи са категорични, че започват контраблокада. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски след днешната среща с българските превозвачи, в която участва и министърът на външните работи Даниел Митов и представители на българските превозвачи. 

Министър Ивайло Московски изтъкна, че тормозът на гръцките фермери продължава близо десет години и това вече е напълно неприемливо и нетърпимо. По думите му, загубите за българските превозвачи и бизнес са за десетки милиони, а досега компенсации от гръцката страна не са изплащани.

Двамата министри обявиха, че ще инициират на двустранен принцип и на ниво Европейска комисия разработването на нов тип документ и процедура, даващи право на ЕК за бърза и ефективна намеса, гарантираща разрешаването на подобни кризи. Към момента сегашният механизъм е много бавен и реално не работи.

По време на брифинга стана ясно, че МТИТС и МВнР вчера са изпратили писма до всички държави-членки на ЕС, за да ги информират за сериозността на проблема с преминаването на българо-гръцката граница.

По време на разговорите превозвачите запознаха двамата министри с намеренията си да предприемат контраблокада, ако гръцките фермери продължават да затварят границата. Председателят на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ) Миролюб Столарски заяви, че техните действия ще бъдат насочени само към гръцки камиони и микробуси, превозващи селскостопанска продукция през българските гранични пунктове.

Той уточни, че ще блокират и гръцките превозни средства опитващи се влязат в страната през Македония. По думите му, това е справедливо решение, тъй като ситуацията на границата е създадена от гръцките земеделски производители и е редно те да понесат последствията от техния контрапротест, а не другите сектори от икономиката и обикновените граждани. 

Ако проблемите с преминаването през Гърция не бъдат решени трайно, превозвачите декларираха, че са готови да преминат към крайни действия, като затворят българо-гръцката граница за всички превозни средства в периода от 30 април до 7 май и от 15 юли до 20 август.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK