Народното събрание освободи Валери Жаблянов

Снимка: БГНЕС

Народното събрание гласува и освободи предсрочно от поста зам.-председател на НС депутатът от Кюстендилски избирателен район Валери Жаблянов, предаде репортер на БГНЕС.

Гласуваха 181 народни представители, за бяха 110, против 71, без въздържали се. ГЕРБ, ОП, Воля и един независим бяха за оставката на Валери Жаблянов.

ДПС не се включи в гласуването, а БСП беше против. Искането за предсрочно освобождаване на Жаблянов от поста зам.-председател на Народното събрание бе по искане на депутати от ГЕРБ и ОП. Причина за оставката Миналата седмица ГЕРБ поиска оставката на Жаблянов от поста заместник-председател на Народното събрание.

Причината е, че той е авторът на скандалната фраза, поместена в официална позиция на БСП, според която „Народният съд“ е „необходимо и неизбежно правосъдие“. Въпреки че гледната точка на Жаблянов беше премахната от официалната позиция на БСП, тя предизвика вълна от възмущение. Съюзът на репресираните от комунистическия режим поиска публично извинение от заместник-председателя на НС. На 15 февруари на извънредно заседание на ИБ на БСП с ръководството на парламентарната група бе решено, че БСП не приема искането за оставка на Валери Жаблянов като заместник-председател на НС.

На 20 февруари лидерът на БСП Корнелия Нинова застана зад скандалното изявление на Жаблянов. „Заставаме зад Валери Жаблянов, не смятаме, че той трябва да си даде оставката като заместник-председател на НС, но ако това стане – няма да предлагаме друг кандидат за неговото място в парламента“, каза тя. Същия ден председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че са събрани достатъчно подписи за оставката на Жаблянов като заместник-председател на НС.

"Внесохме в деловодството на НС подписите на депутатите от ГЕРБ и ОП за оставката на зам.-председателя на НС Валери Жаблянов, това ще бъде и точка първа от седмичната програма на парламента", уточни той. „Подобно поведение на зам.-председател на парламент няма как да бъде одобрено от парламентарното мнозинство”, подчерта Цветанов. „Народният съд“ Историците определят т.нар. Народен съд като политически процес за разправа с неудобни противници. Той се провежда веднага след преврата от 9 септември 1944 г. В резултат на Народния съд са избити няколко български правителства, депутати от Народното събрание, общественият и военен елит на Царство България.

„Народният съд не бива да се оправдава. Тримата големи – Сталин, Рузвелт и Чърчил – решиха да накажат военните престъпници, но нека да преброим в кои държави колко са убити. В Германия по време на Нюрнбергския процес, на който бяха съдени главните виновници за касапницата във Втората световна война, имаме 12 осъдени на смърт. Има естествено и други процеси в Германия, но в никакъв случай броят на осъдените и убитите там не стига тази внушителна бройка на убити, която имаме в България – над 2730 души“, коментира пред БГНЕС акад. Георги Марков. /БГНЕС

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK