Над 100 дървета засаждат през пролетта и есента в Дупница

Снимки: Община Дупница

Над 100 дървета от видовете - канадски дъб, бреза, чинар, червен американски дъб, ще бъдат засадени през пролетта и есента в кварталите на Дупница.

Това предвижда планът на отдел "Екология" към Община Дупница за тази година.

Залесяване ще има и по някои от главните улици в града, които са извън обхватите на проектите, при които е заложено озеленяване и засаждане с дървесни видове.

"Тази сутрин засадихме екзотичното азиатско дърво пауловния в района на бл.57 в ж.к. "Бистрица". 14 броя са и са първите в Дупница. Там предстои да бъде дооформен районът и озеленен още.Пауловнията е изключително красиво дърво, което е непретенциозно и много подходящо за градска среда. В същото време е известно с характеристиката си, че поради голямата си листна маса поглъща в пъти по-голямо количество въглероден диоксид в сравнение с останалите и отделя също в пъти повече кислород и азот. Дървото е бързо растящо-по няколко метра в година, с наситен цвят при цъфтеж и лесно за поддръжка. От скоро е популярно в България и в зависимост от това как се развият в града, ще преценим в кои други квартали на града и села да се засаждат", обясни главният еколог на Община Дупница - Десислава Борисова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK