Традиционни игри от четири държави, предназначени за хора с увреждания, с поле за изява в Кюстендил

Снимка: Infomreja.bg

Кюстендил отново е домакин на международна работна среща по програма Еразъм + Спорт.  Това е началото на проект „СТАРТ  – активизиране и интегриране на хора с увреждания, чрез адаптиране на традиционни игри и спортни дисциплини”.

Водеща организация в международното партньорство отново е Спортно сдружение за хора с увреждания „Старт“, гр. Познан, Полша, а партньори в изпълнение на проекта са Сдружение „Партньори-Кюстендил“, България, Фондация „Здраве, социални дейности и образование“, гр. Сома, Турция и Сдружение „Бравура кооператива“, гр. Делчево, Македония. 

„Това не е първия проект, който реализираме с нашите приятели от България. Това е четвъртия поред проект, който реализираме. Това сътрудничество по линия на проектите създаде между нас една приятелска атмосфера.

Проектите са насочени към хора с увреждания. Убеден съм, че както първия проект, който вече е реализиран, така и този, който сега започва ще приключи с едни добри резултати“, каза за ИНФОМРЕЖА Ромуалд Шмидт – президент на Спортно сдружение за хора с увреждания „СТАРТ“ гр. Познан, Полша.

 Основните цели на проекта са популяризиране на традиционни игри и спортни дисциплини, като средство за повишаване на физическата активност, както и социално включване на хора с увреждания, чрез адаптиране на традиционни игри от четирите държави.

Не на последно място, проекта цели културен обмен и споделяне на добри практики.

Работната среща ще е в периода 24-31 юли и ще включва поредица от теоретични занимания, както и много демонстрации на традиционни за партниращите държави игри и практическа работа.

„Основната идея на проекта е да се подобри начина на живот на хората с увреждания чрез спортни дейности. Този път основния метод за това ще бъдат традиционни видове спорт и традиционни игри.

Основната ни задача ще бъде да адаптираме тези игри към хора с увреждания. В проекта ще участват по 4-ри представители от всяка държава и това са водачите, лидерите.

В края на проекта се очаква тази група да се разшири“, уточни още Ромуалд Шмидт. Проектът е с продължителност година и половина и приключва до края на 2018 г.

 

Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK