Народният представител Даниела Савеклиева участва във форум на Централноевропейската инициатива

Снимки: ПП ГЕРБ

Народният представител от ГЕРБ и областен координатор на партията в Благоевград Даниела Савеклиева участва в заседание на Генералния комитет по политически въпроси и вътрешен ред към Парламентарното измерение на централноевропейската инициатива (ПИЦЕИ). Форумът се провежда в София и в него участват парламентаристи от България, Хърватия, Италия, Полша, Черна гора, Сърбия, Румъния, Украйна и Унгария.

Основната тема, по която ще се водят дискусии на днешното заседание на Генералния комитет по политически въпроси и вътрешен ред е „Приносът на ЦЕИ в евроинтеграционните процеси на региона на Западните Балкани – синергия и перспективи“

България е пълноправен член на Централноевропейската инициатива (ЦЕИ) от 1 юни 1996 г., народният представител от Благоевград Даниела Савеклиева бе избрана за зам.-ръководител на делегацията на българското Народното събрание през миналата година.

„Европейската перспектива за региона на Западните Балкани бе един от приоритетите на Българското председателство. Стабилността и просперитетът на този регион е в интерес не само на Европейския съюз и на гражданите на Западните Балкани, но и на целия Европейски континент.

Осигуряването на свързаност на държавите от Западните Балкани с държавите от Централноевропейската инициатива, голяма част от които са членове и на Европейския съюз, е от съществено значение за сближаването на гражданите и икономиките, както и за подобряването на политическата стабилност, икономическия просперитет, културното и социално развитие”, коментира Даниела Савеклиева.

Тя подчерта, че през годините на своето съществуване Централноевропейската инициатива се е превърнала в успешен форум за регионално сътрудничество между 18 държави-членки на Централна, Източна и Югоизточна Европа, в чийто състав влизат и 5 държави от региона на Западните Балкани.

„Стратегическите цели на ЦЕИ са свързани с оказването на подкрепа на държавите-членки по пътя им към европейска интеграция - насърчаване на привеждането на държавите-членки на ЦЕИ в съответствие със стандартите на ЕС; осъществяването на малки и средни проекти. В този контекст целта на политическото сътрудничество в ЦЕИ е да предостави на страните и техните институции гъвкава, прагматична платформа за регионално сътрудничество, като се съсредоточи върху подготовката им за бъдещо присъединяване към Европейския съюз”, каза още Даниела Савеклиева.

Според нея насърчаването на добросъседските отношения и помирението се нуждае от силна ангажираност и трябва да се ръководи преди всичко от страните от региона.

Добрите отношения следва да бъдат подсилени чрез инициативи за регионално сътрудничество.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK