Напусна ни проф. Никола Георгиев

Снимка: offnews.bg

Познат на всеки филолог, преподавател по теория на литературата

На 81 години си отиде големият литературен критик, структуралист, културолог, фолклорист, есеист, публицист, общественик проф. Никола Георгиев. Повече от 45 години той преподаваше „Теория на литературата“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски".

Гуру е за множество филолози в Алма Матер, които препълват залите на лекциите му и го слушат с истинско преклонение. Наричан е "Бога, Господа, Малкия Аристотел." Някои го считат за ексцентрик и чудак.

Преди промените е смятан за дисидент, дори през 60-70-те години правят опити да го уволнят. Обвиняват го, че преподава "разни буржоазни идеи".

След 10 ноември 1989 г. също не е сред любимците - новата власт не е доволна, че не е получила категорична подкрепа от него. Но въпреки това го канят за посланик, културно аташе, дори за президент. Той отказва.

Роден е на 24 ноември 1937 г. в Казанлък. Завършва гимназия в София и Българска филология в Софийския държавен университет. През 1972 г. защитава дисертация на тема "Лириката. Развой на понятието. Същност".

Става доктор на филологическите науки с дисертация на тема "Цитиращият човек в художествената литература" (1995), професор по теория на литературата в Софийския университет (1995). Ръководител на Катедрата по теория на литературата към Факултета по славянски филологии (1991 - 1995). Лектор по български език и литература в университетите в Прага, Санкт Петербург, Залцбург, Кардиф, Лондон, Киев, Пенсилвания.

Доктор хонорис кауза е на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Носител на Хердерова награда за литература (2000) и на Националната наград за литературна критика „Иван Радославов и Иван Мешеков“./ Дарик

 
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK