Нападателите от Лондон били радикални ислямски терористи

Източник: EPA/БГНЕС

Нападателите, които убиха седем души и раниха 48 в центъра на британската столица Лондон снощи, вероятно са били "радикални ислямски терористи". Това обяви британският вътрешен министър Амбър Руд, цитирана от "Ройтерс". 

"Както премиерът (Тереза Мей) каза, ние сме убедени относно обстоятелството, че те са били радикални ислямски терористи, начинът, по който са били вдъхновени, и трябва да разберем повече за това, откъде е дошла тази радикализация", изтъкна Руд пред британската телевизия ITV. 

Британският вътрешен министър е отказала да коментира дали извършителите на атаката са били известни на властите преди това. "Операцията продължава, така че ние придобиваме повече информация кои са тези тримата", допълни тя. 

Междувременно стана ясно, че британската полиция е арестувала 12 души във връзка с терористичната атака. Амбър Руд също така заяви, че нямало връзка между терористите от Лондон и атентатора самоубиец от Манчестър на 22 май, който изби 22-ма души на поп концерт. 

"Смятаме, че това е малко вероятно. Изглежда, че не е имало (връзка), но в момента ние не можем да я изключим", отбеляза още тя. Руд заяви, че нивото на терористична заплаха във Великобритания, което в момента е второто най-високо, не е било увеличено до най-високото критично ниво, защото властите смятали, че всички извършители на снощната атака са тримата терористи, които бяха застреляни от полицията.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk