НАП събра 8,6 млн.лв. от данък върху лихвите

снимка: infomreja.bg, архив

8,6 млн. лв. са приходите от данъка върху лихвите по срочни депозити на местни физически лица в търговски банки в страната, които са постъпили в хазната за януари, обявиха от приходната агенция в Кюстендил. Според закона данъкът се внася от финансовите институции  до края на месеца, следващ месеца, в който са изплатили лихвата на гражданите.

От НАП припомнят, че доходите от лихви по срочни депозити на местни физически лица в търговски банки в страната няма да се обявяват в данъчната декларация за доходите на физическите лица. Законът не изисква гражданите да декларират или да плащат този данък, защото задължение на банката, в която имат депозит е, да го изчисли, удържи и внесе по сметката на Националната агенция за приходите.

Независимо от това дали дадено физическо лице е длъжно да декларира доходите си на друго основание, данни за размера на депозита, за начислената и изплатена лихва или дължимия данък върху нея няма да се попълват в данъчната декларация, допълват от НАП. Лихвените доходи по безсрочни депозити и т.нар. детски влогове не подлежат на облагане с данък върху доходите.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK