Нанков: Ограничаваме максимално ремонтите по автомагистралите през летния сезон

Снимка: МВР, МРРБ

Ограничаваме максимално ремонтите по автомагистралите през летния сезон, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на брифинг в МВР днес. Изключение е автомагистрала „Хемус“, където заради необходимостта от спешни ремонти са затворени неремонтираните тръби на тунелите „Витиня“ и „Ечемишка“ и едното платно на виадукта „Коренишки дол“. Предстои да приключи ремонтът на 12 км от северната магистрала в района на село Невша, така че в най-активния летен сезон и в тази отсечка да се пътува спокойно и безаварийно.

Организирахме този брифинг, заедно с Министерството на регионалното развитие и благоустройство, за да кажем още веднъж какви са опасностите по пътищата и да предпазим гражданите от тежки пътнотранспортни произшествия, заяви министър Валентин Радев и припомни, че тези съвместни формати са вече традиция. На брифинга, заедно с двамата министри, участваха и Красимир Ципов, зам.-министър на вътрешното ведомство, директорът на Главната дирекция „Национална полиция“, главен комисар Христо Теризийски, главен инспектор Димитър Мичев от отдел „Пътна полиция“ – ГДНП и инж. Светослав Глосов, председател на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“.

От тази седмица се очаква повишаване на трафика с около 30% във връзка със започналото придвижване на гастарбайтери от Западна Европа към Турция, поради което се очаква интензивен трафик по автомагистрала „Тракия“ не само в почивните дни, коментира министър Нанков и призова да се шофира с повишено внимание. Затова преустановихме всички ремонтни дейности по АМ „Тракия“, каза още Николай Нанков и напомни, че през тази година бяха ремонтирани няколко съоръжения по нея, участъкът между Пловдив и Стара Загора и обхода към Бургас.

Отпушихме значително трафика по Южното Черноморие с предсрочното пускане за движение на участъка Поморие – Ахелой и обхода на Ахелой. По пътя между Варна и Бургас в ремонт е само мостовото съоръжение „Звездица“, работата по което трябва да приключи до 20 дни. Приключват ремонтите на отсечките Варна – Добрич и Добрич – Албена, които ще бъдат възобновени през есента. През летния сезон няма да се работи заради тежкия трафик, а в дните, когато той е най-интензивен, движението на тежкотоварни превозни средства се ограничава, каза министър Нанков. Той подчерта, че извършващите се ремонти са добре обозначени.

Регионалният министър коментира, че се осъвременяват нормите за проектиране на пътища, които ще следват всички европейски стандарти. Ако преди 7-8 години средно от всеки проект за ново строителство или ремонт и рехабилитация на път се отделяха между 3% и 4% за мерки, свързани с пътната безопасност, в момента около 10% от всяка инвестиция в пътна инфраструктура е насочена за такива дейности, посочи той и напомни, че се променят и нормативите, свързани с проектиране на пешеходни пътеки. Министърът каза още, че целево в мерки за подобряване на характеристиките, видимостта, осветеността и достъпността на пешеходни пътеки се инвестират 3 млн. лв.

Темата за пътна безопасност за нас е водеща и затова аз, като министър, и председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ ще участваме лично в заседанията на Обществено-консултативния съвет по проблемите на пътната безопасност към МВР, заяви Николай Нанков. Регионалният министър напомни, че към националния координатор е подадена заявка за пътища в частта пътна безопасност от многогодишната финансова рамка на ЕК. В преговорния процес ще настояваме средствата по линия на европейската солидарност да бъдат насочвани и в по-добрата инфраструктура, свързана с пътна безопасност, допълни той.

Председателят на УС на АПИ Светослав Глосов посочи, че в мерки за пътна безопасност през периода 2015 – 2017 г. са вложени над 18 млн. лв. за хоризонтална маркировка, над 22 млн. лв. за ограничителни системи и близо 6 млн. лв. за монтаж на пътни знаци.

„Притеснявам се днес и идните събота и неделя да не заприличат на миналогодишните. Тогава са загинали 3 души в петък и 6 – в събота. Статистиката показва, че през уикендите на юли 2017 г. загиналите по пътищата са общо 21. Това е причината да се изправим пред вас, за да предупредим гражданите да внимават, да им напомним къде са опасностите и да намалим пътните инциденти, каза министър Радев. Той посочи, че са предприети мерки и е създадена организация за увеличаване на полицейското присъствие по пътищата и на техниката, с която униформените извършват пътен контрол. Своевременно гражданите получават и информация на сайта на МВР за трафика по граничните контролно-пропускателни пунктове в страната, изготвени са флаери на шест езика с информация за пристигащите у нас туристи, част от която е свързана с темата пътна безопасност.

По думите на главен инспектор Димитър Мичев в ГДНП „Извадени са всички автопатрули по главните пътища и магистралите, прецизирани са план-растановките на служителите, особено в дните петък, събота и неделя, когато по пътищата се очаква движението на повече автомобили, а сега трафикът се натоварва и от т. нар. гастарбайтери. Всичките ни камери за скорост работят“. Той посочи, че през първите 6 месеца на годината броят на загиналите е с 44 по-малко, спрямо същия период на миналата година. Най-много жертви има на територията на ОДМВР-Пловдив, СДВР и ОДМВР-Бургас. Значително увеличение на загиналите има в ОДМВР-Хасково, Пловдив, Варна, СДВР, Враца, Видин, Добрич и Перник. Гл.инспектор Мичев призова шофьорите на МПС да планират добре времето си за пътуване, да са снабдени с вода, да предвидят почивки по маршрута, защото температурите са високи.

И тази година са командировани 800 служители от Охранителна полиция за целия сезон, които ще изпълняват контролни дейности в областите с морски курорти - Добрич, Варна и Бургас, уточни гл. комисар Христо Терзийски. Той добави, че от тази година ще има командировани служители на Пътна полиция в община Несебър. През последните 5 години, месец юли е сред трите с най-голям брой загинали на пътя, заяви директорът на ГДНП.

Зам.-министър Красимир Ципов се спря на предприетите законодателни инициативи, насочени към намаляване на пътнотранспортния травматизъм. Той обясни, че предварителните обсъждания на трите нови закона – за движение по пътища, за превозите и за моторните превозни средства, са приключили. Получени са над 300 страници с мнения и препоръки. Те ще бъдат отразени до няколко дни и текстовете ще бъдат качени за официално обществено обсъждане, като идеята е Министерският съвет да може да ги приеме до края на месец август. Работни групи на МВР, Министерството на образованието и науката и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията изготвиха два проекта на наредби за взаимодействие между ведомствата, насочени към тежки пътнотранспортни произшествия с участието на деца. Тези два проекта също ще бъдат качени в близките дни за обществено обсъждане.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK