Намериха партньорка на мечока Медо от с. Влахи

снимки: infomreja.bg

10-годишната Меца е новият обитател в Образователния център за едри хищници в кресненското село Влахи.

Тя пристигна в новия си дом късно снощи след дългогодишен престой в ловното стопанство „Кормисош“, където е живяла в затворено пространство.

Транспортирането й от Западните Родопи в полите на Пирин отне на еколозите от Сдружение за дива природа „БАЛКАНИ“ над 3 часа. Самата акция по пускането на животното в парка пък продължи около час.

Преди потеглянето от „Кормидош“ Меца е била упоена. При превоза по чакъления и осеян с дупки път от Кресна до Влахи четириногото обаче излязло от упойката и се изнервило в затворената клетка. 

Ръмженето на Меца бързо привлече вниманието на мечока Медо, който живее в парка над селото от 8 години. Той се приближи до оградата и зорко наблюдаваше пускането на новия му другар в съседното помещение.

„Периодът на адаптация може да продължи от няколко дни до няколко месеца. Ще наблюдаваме поведението и на двете животни и ще преценим кога могат да заживеят заедно“, обясни председателката на Сдружение за дива природа „БАЛКАНИ“ Елена Цингарска.

Тя и съпругът й Сидер Седефчев са се заселили във Влахи през 2003 г. В образователния им център в родното село на Яне Сандански освен двете мечки живее и вълкът Байто.

Двамата развъждат старите породи каракачански овце и кучета, дългокосместа калоферска коза и коне. Помагат им и синовете им Ханко и Дарко.

Настаняването на Меца в кресненското село е със съдействието на екоминистерството, чиято инициатива е на всички диви животни, отглеждани в неподходящи условия в неволя, да бъде осигурена близка до природната среда.

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK