Областният лидер, двама бивши депутати, кмет, зам.-кмет и двама младежи ще представляват Пиринско в новото ръководство на БСП

Снимка: БТА

Седем свои представители ще има Благоевградска област в новото ръководство на БСП. На 49-ия конгрес на партията, проведен през почивните дни, Корнелия Нинова смени досегашния лидер Михаил Миков, като го пребори на балотаж с около 50 гласа.  

От Благоевград в Националния съвет на БСП влизат четирима социалисти - областният лидер Юлиян Гошев, бившият народен представител Емил Костадинов и двама активисти на МО на БСП - лидерът на младежите Ваня Маникатева и общинският съветник Антон Асиски. 

Кметът на Гоце Делчев Владимир Москов и неговият заместник Валери Сарандев, който е лидер на местната общинска организация, също ще бъдат част от новата партийна управа. 

В началото на годината Сарандев бе избран за заместник-областен председател на БСП заедно с кмета на Кресна Николай Георгиев. Двамата бяха предложени за първите по рода си политически длъжности от областния лидер Юлиян Гошев. Изборът им не бе случаен, тъй като единственият успех за БСП на местните избори миналата есен бе отчетен именно в Гоце Делчев и Кресна. 

В Гоце Делчев досегашният кмет Владимир Москов спечели убедителна победа още на първи тур и така си осигури шести пореден мандат начело на местната власт, като за спечелването на изборите заслуга имаше и активната работа на местната партийна организация, ръководена от Валери Сарандев.

Според местните от БСП, високата оценка за тандема Москов – Сарандев е очаквана заради работата им като успешен екип, превърнал Гоце Делчев в един от най-развитите средни градове в България и довел до огромното доверие към партията - ясно изразено на местните избори през 2015 г. с рекордните 73 % подкрепа. 

Седмият представител на Пиринско в НС на БСП също е от Неврокопския край, но влиза като делегат от Петрич и изборът му в ръководството на левицата се смята за изненада. Това е Георги Юруков, който е от хаджидимовското село Илинден. Той е бивш народен представител и съветник на президента Георги Първанов. В момента Юруков е главен секретар на Националния осигурителен институт. 

След избора на Нинова в партийните редици настъпи оживление, каквото се усети дори сред застъпниците на Миков. Затаените доскоро коментари в социалната мрежа изведнъж изригнаха с нескрита надежда за дълго чаканата промяна в партията. 

Такава заявка даде и новата лидерка, която още преди конгреса заяви, че би било добре жена да оглави БСП. Нинова увери, че ако спечели председателското място, първата й задача ще бъде организационната промяна в БСП, която включва засилване на структурите и организациите по места.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK