Марешки предлага: Без търговски марки на спортните клубове, кръстени на историческа личност

Колаж: Infomreja.bg

Спортните клубове, които носят име на историческа личност, да не могат да добавят към него търговска марка.

Това предвижда промяна в Закона за физическото възпитание и спорта, който ПГ на ВОЛЯ внесе в Народното събрание.

Най-младата партия в 44-ия парламент предлага създаването в чл. 10 на ал. 7 със следното съдържание: „Наименованието на спортен клуб, обединен спортен клуб или професионален спортен клуб не може да съдържа едновременно търговска фирма или търговска марка и име или прозвище на историческа личност.“ Забранява се и използването на същото съчетание под друга форма в дейността на клубовете. Предвидени са и имуществени санкции в размер от 5000 до 10000 лева за нарушителите.

 „С този законопроект искаме да защитим и да опазим от злоупотреба имената на всички исторически личности, на всички велики българи, дали живота си за Отечеството като Ботев и Левски. Недопустимо е техните светли имена да стоят до търговски марки. Убеден съм, че всички фенове ще ни подкрепят, защото знам, че и те почитат героите ни. Като единствените истински патриоти в парламента, ние от ВОЛЯ сме първите, които предлагаме да се въведе такова правило. Мнозина се бият в гърдите, че са родолюбци, но на практика действията им ги опровергават.”, коментира зам.-председателят на НС Веселин Марешки.

От ПП ВОЛЯ уточниха, че клубовете, които носят името на историческа личност (напр. „Левски“ или „Ботев“), ще запазят оригиналните си имена, но ще трябва да премахнат всякакви добавки, съдържащи търговска фирма или марка.

Спортните клубове, обединените спортни клубове и професионалните спортни клубове ще имат шестмесечен срок да направят нужната промяна. Ако името им съдържа име на герой и търговска марка, ще трябва да остане само името на героя. Те ще са задължени да впишат промяната в Търговския регистър и в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK