Горски от Велинград са задържани за незаконна търговия с дървесина

Снимка: Infomreja.bg

Преди няколко дни органите на реда установили незаконна товарна дейност от временен склад на сечище, чиято експлоатация е спряна още миналата година.

Сечището и горският масив са общинска собственост и добивът в този район е преустановен.

В хода на работата по случая икономическите полицаи установили извършителите – служители на Държавно горско стопанство във Велинград, на 41 и на 50 години, които по първоначална информация са организирали превоз на общо 24 куб. м иглолистна дървесина за огрев, взета от временния склад на нефункциониращото сечище.

Изяснено е, че данните в издадения превозен билет не отговарят на реалните. Транспортът е извършен с камион, чийто водач доставил дървата на място, различно от описаното в превозния билет. Той взел парите от клиента и след като си удържал сума за транспортните разходи, предал остатъка на двамата горски служители. В хода на разследването са осъществени  разпити на свидетели, огледи на местопроизшествията.

Образувано е досъдебно производство. Действията продължават под наблюдението на Районната прокуратура в курортния град.

Междувременно служителите от сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ извършили проверки на фирми за преработка на дървесина, функциониращи на територията на Пещера.

Инспекциите са осъществени съвместно с представители на ТДНАП-Пловдив, Регионалната дирекция по горите и Дирекция „Инспекция по труда“ в Пазарджик. В една от фирмите съвместният екип констатирал разлика в наличностите  на дървесина между водещите се в електронния дневник и реално съхраняваните в склада.

Установена е и липса на задължителното за обекта фискално устройство, за което инспекторите от приходната администрация са съставили акт за установяване на административно нарушение.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK