Търговци лъжат с коледни намаления

Снимка: Infomreja.bg

От Инициативния комитет за защита на потребителите с призив към хората да внимават с коледните намаления, защото има търговци, които лъжат.

В търговската мрежа вече се появяват бомбастични анонси на витрините, че всички стоки са с голям процент коледно намаление. Но някъде с много дребен шрифт се отбелязва, че всъщност има изключения и понякога те могат да бъдат за групи стоки, които са съществен асортимент. В по-малките търговски обекти, когато пак има намалени стоки или такива в промоция, не се посочва старата цена, което затруднява потребителя да прецени дали наистина е налице такова намаление и в какъв процент се изразява. В интернет също има случаи, при които търговецът непосредствено преди началото на кампанията вдига цената за ден-два и след това от нея прави някаква "отстъпка". Дори може да се стигне дотам, че намалената цена е по-висока, отколкото стоката се е продавала преди 2-3 седмици. Тези хитрини е възможно да се опитат да ги проявяват тази седмица преди коледните празници. Затова потребителите да правят съпоставки на различен тип интернет сайтове или магазини за сходни стоки. И тогава човек може много лесно да се ориентира дали действително е попаднал на изгодно предложение.

От Инициативния комитет за защита на потребителите апелират хората да внимават какво подписват, като креди покрай коледните празници, за да не се окажат след това в ръцете на рекетьорските колекторски фирми. Заемодатели гарантират бързо одобрение дори и при лоша кредитна история за малки суми от 300 до 1000 лв. Предложения за коледен кредит, разлепени по стълбовете, се появяват и за по-високи суми. В някои случаи офертата стига до 5000 лв. Апелираме към гражданите да се запознаят подробно с условията и лихвите при тегленето на бързи кредити и не ги съветваме да взимат заеми от нефинансови институции. Само за два месеца и половина от старта на кампанията за събиране на „Сигнали срещу колекторските фирми“ са събрани вече над 45 сигнала на граждани. В голямата част става въпрос за погасени по давност сметки към мобилни оператори и именно малки потребителски и бързи кредити. Сериозните нарушения на правата на потребителите са свързани с претенции за неплатени задължения, които обаче те не дължат. Има редица сигнали и за физически заплахи. Също така за многократно увеличени суми над главницата, за които колекторските фирми не дават разчет как са натрупани.

Кампанията за сигнали и нарушения на колекторските фирми на Инициативния комитет за защита на потребителите ще продължи до средата на януари 2018 г. Основната причина за сформиране на комитета е настояването ни да бъде направен закон, регулиращ дейността на колекторските фирми, чиито годишен оборот надхвърля милиарди левове. Проблемът започва да се изостря и от факта, че кредитни институции като банките и доставчиците на комунални услуги също започнаха да се обръщат към тези фирми вместо към съда.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK