Намереното писмо от "Титаник": Ако всичко е наред, ще пристигнем в Ню Йорк в сряда сутринта

Снимка: БТВ

Писмо, намерено в джобна книга на загинал при потъването на "Титаник" пътник, беше продадено за рекордна за подобна кореспондеция сума на търг във Великобритания, предаде Ройтерс, цитирани от БТА.

Колекцион, чието име остава в неизвестност, е купил писмото за 126 000 лири. Организаторите на търга "Хенри Олдридж енд сън" в Дивайзис очакваха за него да бъде платена сума от порядъка на 80 000 лири.

Писмото е едно от последните, за които е известно, че са "оцелели" от трагедията. Това, което го прави още по-ценно за колекционерите, е че е написано на 13. април - ден преди обреченият кораб да удари айсберг.

Автор на писмото е Александър Оскар Холверсън - успешен търговец, който пътува заедно със съпругата си Мери Алис в първа класа. "Ако всичко е наред, ще пристигнем в Ню Йорк в сряда сутринта", пише Холверсън до майка си.

В кореспонденцията той описва и впечатленията си от великолепния кораб и споделя добри впечатления от храната и музиката.

Холверсън споделя също какво е усещането да се намира на борда с един от най-богатите хора в света по онова време - Джон Джейкъб Астор IV, който също пътува със съпругата си. "Той по нищо не се различава от останалите, въпреки че има милиони, и двамата седят с нас на палубата", пише синът до майка си.

Авторът на писмото загива, но Мери Алис, съпругата на Холверсън, оцелява.

Писмото е предложено за продан от семейството на Холверсън.

Досегашният рекорд за "оцеляла" коресподенция от "Титаник", поставен през април 2014 г. за писмо, написано часове преди корабът да удари айсберг, беше 119 000 лири (157 000 долара), припомня Би Би Си.

Сред останалите лотове, продадени на търга, са връзка ключове на един от стюардите в първа класа и две непубликувани досега снимки на "Титаник", за които са платени съответно 76 000 лири (100 000 долара) и 24 000 лири (31 000 долара).

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK