Намаляват леглата в общинската болница в Дупница

Снимка: Infomreja.bg

Общинските съветници решиха на последното си заседание на 96 от сегашните 185 да намалеят леглата в общинската болница в Дупница за следващите 6 месеца.

Свиването вероятно ще започне още по нова година, а това е една от мерките за финансово стабилизиране на болницата, чиито задължения са за около 2 мил. лева.

Показателите за м.г. сочат използваемост на легловата база около 50-60%, а в някои от отделенията е доста под тези проценти, установил одитен доклад.

Фонд „Работна заплата“ и осигуровките трябва да станат до 60 % от общия разход на здравното заведение. Ако това се осъществи, то целият персонал ще напусне за минути, прогнозира временният управител на болницата доц. Димитър Недин.

Сега средната заплата на работещите около 190 души медицински екип, администрацията и персонала е между 700 и 800 лева, уточни той.  И се плаща най-редовно. 

Предвижда се прекратяване на договорите за охрана и внедряване на видеонаблюдение, освен това ще трябва да се прекратят гражданските договори, които дублират дейност. Предстои търг по Закона за обществените поръчки за избор на доставчик на електрическа енергия на преференциални цени. 

Според мерките в одитния доклад трябва да бъде създадено санитарно звено, което да обслужва цялата болница. Заложени са и още мерки за намаляване на разходите. В дългосрочен план усилията трябва да бъдат насочени към преместване в сградата на Терапевричния блок.

 За 16 януари догодина е носрочен поредният конкурс за нов управител.

 


 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK