90% от българите искат в обществените институции да звучи музика

Снимка: Infomreja.bg

Чакането на опашка, може да бъде поносимо ако мястото, на което става това звучи музика. Това сочат данните от проучване направено от Музикаутор в “Центъра за градска мобилност” – единствената обществена институция, в която музиката е с уредени авторски права.

Според данните на проучването 40% от анкетираните, признават, че музиката ги зарежда, а 27 на сто – че прави денят им по-хубав, близо още толкова признават, че ги успокоява. Едва 5% от хората заявяват, че тя не оказва никакво влияние.

90% от анкетираните отбелязват, че са обърнали внимание на музикалното оформление и са категорични – останалите обществени институции, също трябва да пускат музика.

Популярните български и световни хитове, са сред най-предпочитаните – 55% от българите избират тях, пред известните класически произведения - 18 на сто. Само 15% от хората пък заявяват – качеството няма никакво значение, стига да звучи музика.

И още – повече от половината хората смятат, че в медиите трябва да звучи повече българска музика, като 20% от тях са убедени – те трябва да бъдат задължени от закона, чрез въвеждането на определена квота за българска музика.

В проучването направено от 15 до 31 октомври, участваха 180 пълнолетни български граждани.

Данните потвърждават и световните тенденции, спрямо които слушането на любимата музика е един от най-популярните начини за измъкване от лошо настроение и за намаляване на безпокойството и напрежението. Не на последно място остава използването на музика в търговската сфера, където отново според изследванията – над 60% от хората реагират негативно на липсата на музика в търговски обекти и заведения. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK