Намаляват катастрофите през есенно-зимния сезон в Кюстендилско

снимка: infomreja.bg, архив
В област Кюстендил пътните произшествия, възникнали през есенно-зимния период намаляват. Това отчете началникът на сектор „Пътна полиция” към Областна дирекция на МВР-Кюстендил, главен инспектор Румен Точев.

За изминалия есенно-зимен период, който включва периода от 1 ноември 2010 година до 28 февруари 2011 година, са регистрирани 153 пътни произшествия. От тях 22 тежки, с двама убити и 29 ранени, показват отчетите на пътните полицаи. Най-голям брой от произшествията са възникнали на територията на Кюстендил и Дупница, а най-малко в Бобов дол и Рила.

Намалението на катастрофите се дължи на това, че през 2006 година бяха извършени промени в Закона за движение по пътищата, каза Румен Точев. Той посочи, че най-много от произшествията са възникнали през месеците ноември и декември, а като най-тежък се определя месец януари, когато има и убити на пътя. Дните понеделник и петък са с най-висока концентрация на пътни произшествия.

62 от произшествията представляват странично сблъскване между моторни превозни средства, девет са блъснатите пешеходци. Най-честата причина за пътното произшествие е несъобразена скорост с пътните условия, както и неспазване на дистанция и неправилно завиване наляво, каза още пътен полицай №1 в Кюстендилска област. Блъснати са и 10 пешеходци, които са се отървали само с леки наранявания. 20 от катастрофите са станали с товарни автомобили.
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK