Започва изграждането на най-големия спортен комплекс в Разлог

Снимки: Община Разлог

Две години след подписването на концесионния договор за изграждането на спортен комплекс в местността Байова борика в землището на община Разлог между кмета Красимир Герчев и фирмата на благоевградския бизнесмен Иван Чапов – „Хидроенергийна компания“ АД – Благоевград, стартира и строителството на мегакомплекса.

На 22 март е церемонията „първа копка“, с която стартира официално строителството на "Спортен комплекс" от фирмата-концесионер, преминала всички проектантски и съгласувателни процедури и с издадено разрешение за строеж.

Внушителното съоръжение ще бъде разположено на площ от близо 103 дка земя. 

В спортния комплекс ще бъде изграден футболен стадион с размери 68/105 метра с покрити трибуни и капацитет 2000 места, при спазване изискванията на УЕФА, както и още четири открити футболни игрища със същите размери, две от които с външни трибуни с капацитет около 2300 места, включващи и съблекални. Към всичките четири футболни терена са предвидени малки паркинги. Още четири игрища за тенис с размери 18/36 м, две за баскетбол с размери 16,50/30 м и две за волейбол с размери 13/24 м, както и мултифункционална спортна зала с капацитет 1500 места ще бъдат част от спортния комплекс. Открит паркинг с 450 места за автомобили и 10 за автобуси ще улесняват спортуващи и зрители.

Концесията е за срок от 35 години, а инвестицията, която бъдещият концесионер трябва да направи, е в размер на 24 млн. лв. с ДДС. Строителството трябва да приключи до пет години след издаване на разрешителното за строеж.

Концесията не позволява да бъде изменяно предназначението на обекта, което е за предоставяне на спортни услуги и дейности както на местното население, така и на туристическия поток в региона, а също така и за осъществяване на тренировъчни и състезателни дейности от спортни организации и клубове.

Според условията на концесията, обектът не може да се отдава под наем, както и да се прехвърлят правата и задълженията на трети лица освен със съгласието на Общинския съвет в Разлог.

Изграждането на мега спортния комплекс в община Разлог е от изключителна важност за развитието на спортната и туристическа инфраструктура на региона и на страната.

Туризмът е сектор на икономиката, който придобива все по-голяма важност за община Разлог.- сподели кметът Красимир Герчев. - Разлог се утвърди като дестинация с изключително качество на предлаганите услуги. Според статистиката е отчетен ръст от 26% за реализирани нощувки през 2018 г., в сравнение с предходната 2017 г. като 36% от туристите, избрали община Разлог за своята почивка, са чужденци.

Реализирането на този проект ще повиши нивото на предлаганата туристическа услуга и ще спомогне за затвърждаването на община Разлог като туристически център, което от своя страна ще доведе до разкриването на повече работни места, а също така и до повишаване на стандарта на живот на местното население.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK