Намалява броят на младежите, които се заразяват със СПИН

снимка: thewoolfolkgroup.com

За първи път през тази година броят на новоинфектираните млади хора намалява. Това показват данните на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН към Министерството на здравеопазването. До средата на ноември в страната има 63 новорегистрирани младежи от 17 до 29 години с ХИВ, което прави 38% от всички нови случаи. През 2010 г. младите хора в тази възрастова група бяха 55% от новорегистрираните серопозитивни лица. Освен това долната възрастова граница през 2010 г. бе критично понижена до 15 години. През тази година тя вече се покачва на 17 години. Положителните тенденции се дължат на усилията за превенция на ХИВ и СПИН от страна на МЗ, Националната програма и неправителствения сектор.

Към момента в страната са регистрирани 1 438 ХИВ-позитивни лица, като 166 от тях са открити през тази година. Най-много от новорегистрираните случаи се намират в София –72, Пловдив – 27, Варна – 12, Пазарджик – 11. Приблизително 60% от тях са открити в Кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН (КАБКИС). Повечето от новите случаи са на мъже – 135, срещу 31 инфектирани жени. Възрастовите граници на новозаразените хора са 17 и 80 години. През 2011 г. се наблюдава увеличение с 14% на броя на новорегистрираните ХИВ-позитивни лица между 30 и 49 години.

Според пътя на предаване на инфекцията отново се очертават две особено уязвими групи – инжекционно употребяващите наркотици и хомосексуалистите. 56 души или близо 34% от новоинфектираните са от първата група, а 43-ма или 26% са от втората. Тези резултати показват, че при гей общността има увеличение на броя на новорегистрираните случаи с 6% спрямо миналата година. През тази година са регистрирани и 6 бременни носителки на вируса, и 2 ХИВ-позитивни деца. За да се предотвратят подобни случаи е изключително важно всички жени да се изследват за ХИВ в първия и третия триместър от бременността. Министерство на здравеопазването осигурява безплатна антиретровирусна профилактика за предпазване предаването на вируса от ХИВ-позитивна майка на нейното дете. При навременното й прилагане детето може да остане здраво в над 98% от случаите.

МЗ осигурява антивирусна терапия за всички нуждаещи се хора. Тя се осъществява в 5 сектора, които са разкрити към Инфекциозните клиники в София, Пловдив, Варна и Плевен. В момента от нея се възползват 432 души. За тази цел през 2011 г. МЗ осигури 21 медикамента на стойност 7.9 милиона лева. За гарантиране непрекъснатостта на терапията със средстава на Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария бе създаден и резерв от медикаменти на стойност около 1 милион лева.

Прилагането на антиретровирусната терапия удължава живота на пациентите, подобрява имунния им статус и подобрява качеството им на живот. Освен това в страната работят шест здравно-социално центъра, в които се предоставят услуги по превенция на ХИВ/СПИН. На 1 декември ще бъде открит и още един подобен център в кв. Столипиново в Пловдив. Помещенията са предоставени от община Пловдив, а ремонтът е извършен със средства по Програма «Превенция и контрол на ХИВ/СПИН» на Министерство на здравеопазването.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK