Най-вероятното правителство - БСП, с подкрепа на ДПС и "Атака"

снимка: infomreja.bg, архив

ГЕРБ и “Атака“ събират общо 120 депутатски места, толкова мандата получават и БСП и ДПС заедно, тона пресметна атематикът проф. Михаил Константинов, член на борда на директорите на „Информационно обслужване” пред “Фокус“.

По негови думи по тази причина най-вероятния сценарии след изборите вчера, при които място в 42-то НС намериха тези 4 партии, е да се състави правителство с мандат на БСП, което да бъде подкрепяно “явно или неявно“ от ДПС и “Атака“. Това е вариант на Тройната коалиция, която ще бъде наречена програмно правителство, правителство на национално спасение и т.н. Допускам, че към тази комбинация ще бъдат поканени и специалисти извън упоменатите три партии, което може да бъде само приветствано, ако се използва експертният потенциал на страната”, заяви проф. Константинов.

Мнозинството българи остават без политическо представителство в парламента, заяви Лидия Йорданова, директор на Националния център за изучаване на общественото мнение пред “Фокус“. По нейни думи това е водещата констатация от проведения вчера парламентарен вот и закономерно следствие, след като центърът на кампанията се изместил още от самото начало.

"Вместо да тече дебат за бъдещото развитие на страната, станахме свидетели на ескалиращо напрежение в битките между политическите елити. Битки, в които самите елити се обезсилиха взаимно и отблъснаха допълнително избирателите-не само от периферията си, но и по-убедени свои симпатизанти", коментира Лидия Йорданова.

По думите й при подобна кампания е логично се стигнало до патова ситуация, в която да няма бъдеща работеща управленска конфигурация. "Поне в едно отношение протестите от началото на годината със сигурност имат успех - хората показаха, че няма да търпят управление, което си е самодостатъчно и не се съобразява с тях", коментира Лидия Йорданова.

От самото начало на протестите беше ясно, че протестният вот не отива към основния опонент на управляващите - БСП, а се изразява в повишена подкрепа за националистическите формации. По нейни думи  вчера това е проличало особено ярко от резултатите, които са постигнали Атака, НФСБ и ВМРО.

По нейни думи случаят с намерените 350 000 бюлетини в деня на размисъл е помогнал на левицата в известна степен като е пренасочил част от  от конформисткия вот към БСП, но голяма част от гласовете на тези избиратели са се прелели към националистическите формации и на малките извънпарламентарни партии.

Целият ресурс от политически тактики и хватки, който бе използван в предизборната борба, днес вече е безполезен, защото основният въпрос е ще има ли правителство излъчено от този състав на парламента или не.

Има симптоми, че амбициите на големите партии все още пречат превес да вземе отговорното държавническо мислене. Още повече, че тези амбиции преминават и през вътрешнопартийни борби, каза Лидия Йорданова. /dnes.bg/

 

КОМЕНТАРИ

партия10:00 - 22.05.2013
Оформя се новата БСПАПС - Българска Социалистическа Партия Атака за Права и Свободи!
Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK