Силно земетресение разтресе Гърция, събуди и половин България

Снимка: novini.bg

Земетресение с магнитуд 5,5 по скалата на Рихтер разтресе Гърция близо до границата с България и Македония. Трусът е усетен и у нас. Земетресението е усетено рано тази сутрин около 6.24 ч. 

Епицентърът му  е бил на около 30 км югозападно от Петрич и на около 160 км южно от София, извън територията на страната, край Дойранското езеро на територията на Гърция. Дълбочината му е била 10 км.

По-рано през нощта е имало и други, по-слаби земетресения. "Трусът е в близост до Дойранското езеро. Най-близко разположеният у нас град е Петрич, където е усетен най-силно. Магнитудът е около 5,2 по Рихтер.

Засега в района на града няма данни за разрушения, а хората са относително спокойни”, обясни за „Здравей, България”  по Нова телевизия сеизмологът от БАН проф. Емил Ботев.

По думите му обаче въздействието на земетресението е като от 6 по Рихтер. То е умерено по сила и в долната граница, така че хората не трябва да се притесняват. Според проф. Ботев не се очаква по-силен трус от този.

Трусът е усетен силно в продължение на няколко секунди в различни градове в страната - Благоевград, София, Пловдив, Асеновград, Кюстендил, Пазарджик, Сандански, Хасково, Гоце Делчев и други. По думите на кмета на Петрич Димитър Бръчков към този момент няма данни за материални щети в града. Няма сигнали и към Спешна помощ и пожарната. 


 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK