Румен Радев: Без Деня на победата, не можем да говорим за Деня на Европа

Снимки: Прессекретариат

"Двете дати трябва да обединяват, а не да разделят"

Поздравявам всички сънародници, които не се поддадоха на паниката и пропагандата и проявиха не страх, а отговорност в кризата, заяви държавният глава

„Отбелязваме две знаменателни дати за Европа – и Деня на победата, и Деня на Европа, но тук сме първо да отдадем почит на нашите малко останали, но достойни ветерани. Да не забравяме стотиците хиляди българи, взели участие в най-кръвопролитната война, над 12 хиляди загинали българи, за да има днес обединена, мирна, просперираща Европа. Поклон пред тяхната памет!“. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев след като поднесе цветя на Паметника на Незнайния войн заедно с вицепрезидента Илияна Йотова.

На въпрос дали има разделение в обществото за Деня на победата и Деня на Европа, държавният глава отговори, че в този ден нужно ни е по-скоро обединение, защото двете дати са свързани. „Без Деня на победата, не можем да говорим за Деня на Европа. Безспорен факт е, че този ден сложи край на нацизма и Холокоста в Европа, за да има после, разбира се, и Деня на обединена и мирна Европа.“

Румен Радев припомни и съвместното изявление на президентите Доналд Тръмп и Владимир Путин на 25 април по повод 75 години от срещата на американската и съветската армии на река Елба, която на практика ознаменува края на нацистка Германия. „Трябва да търсим за нас в тези трудни дни не чертаенето на нови разделителни линии, а нашия общ интерес. Нямаме изгода от разделение, това не е в интерес на Европа“, каза президентът.

В отговор на въпрос за измеренията на кризата в България държавният глава посочи, че тя не е само здравна, а и социална, засяга икономическата сфера и не е изключено да доведе и до политическа криза.

„Най-важното е да търсим това, което ни обединява, така че да можем да излезем по-силни, по-сплотени, по-отговорни за нашето бъдеще, за нашите граждани. Поздравявам всички медици, социални и транспортни работници, работещите в сферата на търговията, полицаи, учители, които със самоотверженост и с огромни усилия направиха така, че ние да преминем, надявам се до успешен край, през това изпитание, но най-вече да поздравя всички наши сънародници, които не се поддадоха на паниката, на пропагандата. Проявиха не страх, а отговорност в най-важното – лична хигиена, физическа дистанция и най-вече солидарност и отговорност към своите близки“, заяви Румен Радев.

По повод подготвяните промени в Закона за здравето държавният глава отбеляза, че очаква той бъде приет окончателно и внесен в президентската институция, след което ще вземе своето решение. „Знаете, че начинът, по който се правят законите в България, има все по-големи пороци. Неведнъж съм говорил за това и моят призив е когато се пишат такива важни закони, да се отчита, че има Конституция, има и други закони, има съответно и правилник на българския парламент, който трябва да се спазва“, каза държавният глава.

Румен Радев добави, че отдавна е отправил публичен призив за повече прозрачност в харченето на обществени средства и това е особено важно в настоящата криза. „Доверието се гради с прозрачност, отчетност и отговорност. Не може да се излиза и да се казва „Ами ето, има прозрачност, вчера на заседание на Министерски съвет разпределихме парите“. Не, прозрачността е къде отива всеки лев от тези пари, по какви критерии, откъде идват, кой ги харчи и на каква цена“, заяви още държавният глава.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK