Мерки и ограничения на придвижването в Европа и по света

Снимка: МВнР

Вучич ще предложи 12-часова забрана за движение по улиците

От МВнР разпространиха актуална информация за мерки и ограничения на придвижването в Европа и по света:

Република Северна Македония - Правителството взе решение за въвеждане на мярката полицейски час от 21: 00 ч. до 06: 00 ч. всеки ден на цялата територия на страната с цел ограничаване на движението на населението. Мярката влиза в сила от 22 март 2020 г. Мярката полицейски час няма да бъде в сила за служителите на МВР, ар​мията на Република Северна Македония, противопожарната отбрана, служителите на Комунална хигиена на смяна, както и за лица, нуждаещи се от спешна медицинска помощ в болнично заведение. Ограничава се броят на дежурните аптеки в страната.

Сърбия – В страната е в сила извънредно положение. Президентът на Александър Вучич късно снощи обяви, че ще предложи на кабинета от 22 март 2020 г. да влезе в сила нова 12-часова забрана за движение в страната и по улиците на градовете за всички лица с начален час 17,00 часа вечерта до 5,00 часа сутринта. Решението се очаква да замени настоящата забрана от 18 март 2020 г. за движение по улиците за всички граждани от 20,00 ч. до 5,00 сутринта. Изключение се прави само за сръбските органи, които изпълняват задачи и за лицата, работещи трета смяна.

Молдова - В текста на Решение N-1 от 18.03.2020 г. на Комисията по извънредни ситуации в Република Молдова е записано, че се допуска транзитно преминаване през Молдова (без спиране) на чужденци, които се завръщат към страната си на произход, като те следва да преминават границата с Румъния през ГКПП Джурджулещ-Галац (молдовско-румънската граница) и ГКПП Джурджулещ-Рени (молдовско-украинската граница) и ще бъдат пропускани през Молдова след получаване на съгласието на съседната (на Молдова) страна да ги допусне на своя територия.

По информация на посолството ни в Кишинев обаче транзитният коридор за пресичане територията на Молдова от чужди граждани през ГКПП Рени-Джурджулещ (украинско-молдовската граница) и Джурджулещ-Галац (молдовско-румънската граница) на практика не функционира.  Преминаване по този маршрут се допуска само за граждани на Румъния и Украйна.

Канада - В 00.01 ч. на 21 март влезе в сила  обявеното временно затваряне на границата между Канада и САЩ за пътувания с цел туризъм и развлечение. Изключение от забраната се предвижда само за доставчиците на стоки и услуги и за работещите в съседната страна жители от двете страни на границата.

С цел ограничаване на незаконното преминаване на границата е сключено реципрочно споразумение между Канада и САЩ за връщане обратно на нелегалните мигранти, подаващи молби за убежище след 00:01 ч. на 21 март. Споразумението ще остане в сила до отмяна на обявеното временно затваряне на границата между двете страни, на този етап за 30 дни.

От 12:00 ч. на 18 март 2020 влезе в сила забрана за пътуване на чужди граждани до Канада с изключение на: лица с постоянно пребиваване в Канада, членове на семействата на канадски граждани, акредитирани дипломатически представители в Канада и членовете на техните семейства, членове на самолетни екипажи, граждани на САЩ и пътници, преминаващи транзитно през Канада.  Засега остава възможно  транзитно преминаване на чужди граждани през Канада.  Забраната няма да се отнася за лица с валидни работни и студентски визи, временно наети лица и получили статут на постоянно пребиваващи преди 16 март 2020 г., които все още не са влезли в Канада. След влизане на канадска територия лицата и от тези категории ще следва да предприемат самоизолация за период от 14 дни.

От 00:01 ч. на 18 март 2020 г. всички международни полети от Европа, Азия, Африка и Южна Америка са пренасочвани единствено към следните 4 летища в страната:

 - Торонто – летище „Лестър Пиърсън“;

 - Монреал – летище „Пиер Трюдо“;

- Летището във Ванкувър;

- Летището в Калгари.

САЩ - Летищата в страната остават отворени за изходящ трафик. Входящият трафик от държавите от Шенген, Великобритания или Ирландия се пренасочва към едно от 13 летища, за задължителен скрининг на пътниците.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK