Деца от Микрево с послания за опазване на природата и защитените видове

Снимки: Фондация „Училище за природа”

След усърдно лято на еко-лагери в кресненското село Влахи, дойде време наученото в „Училище за природата“ за костенурките, мечките, лешоядите и тяхното опазване да бъде предадено на съучениците и родителите.

През втората половина на октомври група от няколко ученици от село Микрево, община Струмяни, под ръководството на педагогическия съветник Красимира Янева и с подкрепата на експертите, с които те работиха по време на летните лагери – Александър Дуцов (едри хищници)  и Христо Пешев – (лешояди),   подготвиха и направиха презентации, посветени на защитените видове.

Презентациите бяха изнесени пред техните съучениците от 6. и 7. клас. Поднесената информация представляваше интерес за децата и те задаваха много въпроси. Дори все още е трудно да повярват как може мечките да раждат малките си по време на зимния сън.

На 27. октомври в читалището в с. Микрево учениците представиха наученото и пред родителите си и други заинтересовани възрастни – животновъди, ловци, общински съветници.

Основното послание на децата към възрастните беше да уважаваме природата и всички нейни обитатели, да я опазваме, да използваме устойчиво ресурсите й, да спазваме нейните закони и с начина си на живот да осигурим бъдеще и здрава околна среда и за следващите поколения.

Родителите изказаха задоволство от наученото от децата и приветстваха инициативата на „Училището за природа“  за това децата да прекарват повече време навън сред природата и да се занимават със смислени неща. И децата, и родителите изявиха желание за нови срещи, приключения и преживявания сред природата.

Дейностите са част от проект „Децата на Пирин в грижа за природата”.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK