Най-популярните видове ризото

Снимка: fioresofia.com

Ризото е италианско ястие от Северна Италия, приготвено с ориз в бульон до кремообразна консистенция. Бульонът може да бъде получен от месо, риба или зеленчуци.

Много видове ризото съдържат масло, вино, лук и пармезан. Това е един от най-честите начини за приготвяне на ориз в Италия.

Съществува рецепта за ястие, наречено ризото, още от 1854, когато дворцов готвач сварява ориз в бульон от зеленчуци. Оризовите сортове, които сега се използват за ризото, са разработени през 20. век, съобщават от foodpanda.

За направата на ризото обикновено се използва висококачествен нишестен (амилопектин), ниско амилозен, среден или къс бял ориз. Те са способни да абсорбират течности и да освобождават нишесте.

Основните сортове, използвани в Италия, са Arborio, Baldo, Carnaroli, Maratelli, Padano, Roma и Vialone Nano. Карнароли, Maratelli (исторически италиански сорт) и Vialone Nano се считат за най-добрите (и най-скъпите) сортове.

Ето и най-известните видове ризото:

    - Ризото Миланезе - Специалитет от Милано, приготвен с говеждо месо, свинска мас (вместо масло) и сирене, ароматизиран и оцветен с шафран.

    - Ризото Бароло - Специалитет от Пиемонт, направен от червено вино и може да включва месо или колбаси.

    - Ризото „Al nero” - от региона Венето, с добавено мастило от сепия.

    - Вегетарианско ризото - ястие, което се поднася с лъжица, а не вилица; това е супа, толкова гъста, че прилича на ризото.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK