Най-обичаните сосове по света

Снимка: Infomreja.bg

Древните римляни се гордеели със своя гарум

Сосът, тази неизменна подправка, с която консумираме почти всичко, заема едно челните места в любимите добавки на хората. Древните римляни се гордеели със своя гарум - течна подправка, направена от оцет и риба: скумрия или риба тон се държи на слънце в продължение на няколко месеца, след което се вари и се добавя оцет към рибената основа, както и сол, черен пипер, зехтин и вино. Днес най-предпочитаните сосове са кетчуп, майонеза и горчица. Но почти всяка държава си има свой традиционен, с който гали сетивата. Днес са измислени толкова много рецепти за сосове, че броят им почти надвишава количеството храна, за което са предназначени

  • Популярни китайски сосове

Всеки сос се състои от течна основа (риба, месо, гъби, зеленчуков бульон, сметана, мляко, заквасена сметана) и пълнител (допълнителни съставки) - яйчни жълтъци, зеленчуци, плодове, подправки, ароматни билки. Пълнежът може да се приготви с или без брашно. Консистенцията на всички се дели на течна и гъста (т. Нар. Капки). В сосовете се добавят вино, сирене, натрошени ядки, мед. Брашното, царевичното нишесте и картофеното нишесте обикновено се използват за сгъстяване на соята.

  • Сос Бешамел (Франция)

Консумира се с риба, морски дарове, месо, зеленчуци, лазаня, мусака. Основата му е мляко, масло и брашно. Има много вариации на френския млечен сос. Бешамелът се приготвя със смесен бульон (месен или зеленчуков - за вегетариански ястия) със сметана, дижонска горчица, настърган кашкавал, лук, шалот и гъби.

  • Сос песто (Италия)

Консумира се с тостове, макаронени изделия, спагети, лазаня, ориз, картофено пюре, месни и рибни ястия. Той се приготвя основно със зехтин, босилек, чесън, кедрови ядки и лимон.

Предимства на пестото е, че процесът на готвене е много прост. Не е необходимо да правите нищо: да пържите или варите. Пестото се приготвя със сушени домати, този сос е отлична алтернатива на пицата с пълнеж от домати, перфектното допълнение към печене на фурна или зеленчуци на скара.

  •      Червен сос (Швеция)

Подходящ за гювечи и месо. В основата му са боровинки, вино и нишесте. Той е с високо съдържание на витамини. Сладко-киселият му вкус създава прекрасна хармония с ястия от червено месо.

  • Сос Тартар (Франция)

Хапва се с риба (варена, пържена и печена), морски дарове, зеленчуци, меса, яйца, студено печено. Води се един от най-сложните сосове, защото е с много компоненти, като яйца, гъви, краставица и др.

  • Гуакамоле (Мексико)

Подходяща добавка за царевичен чипс, хляб, мексиканска кухня. Гуакамоле е националното мексиканско ястие. На външен вид по-скоро прилича на лека закуска, въпреки че името на ястието буквално се превежда като "сос от авокадо".
 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK