Гърция ратифицира Протокола за членство на Македония в НАТО

Снимка: БГНЕС

Гръцкият парламент ратифицира Протокола за членството на Република Македония в НАТО. "За" гласуваха 153 депутати, а 140 бяха "против". Дебатите в пленарната зала продължиха 11 часа.

"Историята ще ни съди, но чувствам, че изпълнихме патриотичния си дълг. Бих желал да приветствам Северна Македония - страна приятелска към Гърция, страна, която трябва да бъде наш съюзник в усилията да установим сигурност, стабилност и мир в региона", каза преди гласуването премиерът Алексис Ципрас.

"Успехът на Македония е гарантиран. По-лесно е със съюзници. Заявяваме гордо, че ние сме НАТО!", написа от своя страна македонският министър-председател Зоран Заев в "Туитър".

Против ратификацията бе лидерът на опозиционната Нова демокрация Кириакос Мицотакис. Според него "ратификацията се осъществява чрез процес, който унижава парламентарните норми по безпрецедентен начин, като създава временни съюзи, използвайки вота на някои желаещи депутати“.

Мицотакис отново повтори, че неговата партия няма да се откаже от правото на вето за присъединяването на Македония към ЕС, когато процесът и за това започне. Днешното гласуване слага окончателно край на спора за името и поставя началото за официална смяна на наименованието на Македония. Съгласно Преспанския договор западната ни съседка ще се казва Република Северна Македония.

Гърция е първата държава, чийто парламент приема Протокола. Останалите страни от НАТО трябва да сторят същото, преди Македония да стане пълноправен член. На 6 февруари в Брюксел Протоколът за присъединяване на Македония в НАТО бе подписан от всичките 29 държави-членки на НАТО. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг откри официалната церемония поздравявайки с "добре дошъл" външния министър на страната Никола Димитров.

"Това е само първата стъпка. Пътят нататък няма да бъде лесен, той ще бъде истинско предизвикателство", каза Столтенберг.

"Аз съм изпълнен с емоция. Това беше дълго пътуване. Изпълняваме обещанието си към нашите предци. Това е резултат от работата на много поколения и специално на усилията на Зоран Заев и Алексис Ципрас, които доказаха, че невъзможното е възможно", каза Димитров и отправи специални благодарности към българския премиер Бойко Борисов за неговата подкрепа към страната съсед, както и относно Договора за добросъседство, улеснил пътя на Македония в тази посока.

Първата държава, подписала Протокола за присъединяване, беше Албания. След нея това направи Белгия, а България беше трета.

От страна на Република България протоколът беше подписан от Георги Пенков, заместник постоянен представител на България в НАТО. /БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK