РИОСВ-Смолян иззе щъркела, станал сватбар по неволя, Дечо Кацаров: Намерих птицата, заплетена в жици, грижих се за нея

Снимка: Личен архив на Димитър Попов

Служители на РИОСВ-Смолян и представители на природозащитна организация иззеха щъркела, станал по неволя сватбар в сатовчанското село Кочан.

Това е станало още вчера, след публикацията на ИНФОМРЕЖА. Екоекспертите пристигнали на място и отнели птицата от общинския служител Дечо Кацаров.

Щъркелът е бил със счупено крило и още веднага е бил заведен във ветеринарна служба за оказване на компетентна помощ, съобщиха новината с добър край природозащитници.

Както ИНФОМРЕЖА писа, сигналът, подплатен със снимка на разпънат за крилете щъркел в ръцете на общинския служител, бе подаден от председателя на гоцеделчевския клон на Българското дружество за защита на птиците, Димитър Попов.

Дечо Кацаров, който работи като шофьор в „Социален патронаж“ в с. Кочан, също взе отношение по случая. Ето какво коментира той пред ИНФОМРЕЖА:

„Преди около две седмици видях заплетен щъркел в жици и позвъних на телефон 112. Пожарна кола от Гоце Делчев дойде да спаси щъркела. Хората от пожарната си тръгнаха след като разбраха, че съм ветеринарен техник и че ще го храня и ще се грижа за него. По собствена инициатива се свързах с д-р Клисурска от приюта в Стара Загора, която ми каза с какво да го храня и как да го гледам“.

Дечо Кацаров обясни и как се е стигнало до въпросната снимка, на която той позира с разперената птица в ръце.

„В неделя, когато минаваха сватбари покрай къщата ми, от радост, че щъркелът е добре, реших да се снимам с него, като не съм и предполагал, че ще се злоупотребява с тази снимка. Въпреки всичко се радвам, че снимката предизвика институциите и в понеделник, на 7 август от РИОСВ -Смолян с протокол иззеха щъркела“, продължи с разказа си Кацаров.

ИНФОМРЕЖА получи и друг сигнал, според който Никола Р. от гърменското село Крушево бил засечен да събаря с прът лястовичите гнезда по къщите, обществените сгради и местното кметство. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK