„Министър за един ден” – премиера на политическа сатира в предизборно време

снимки: Благоевградски младежки театър

Благоевградски младежки театър открива петия си юбилеен сезон с премиера на „Министър за един ден” по текстове от „Големанов” на Ст. Л. Костов и от „Г-жа Министершата” на Б. Нушич. Политическата сатира е едно от петте нови заглавия, които ще играят на сцената тази есен актьорите от школата на Благоевградски младежки театър.

Театрализацията на „Големанов” и „Г-жа Министершата” и премиерата точно сега не е случайно съвпадение, казва създателят на Благоевградски младежки театър, които е и режисьор на постановката Бранимир Митов.

„За да оцелее един частен театър, той никога не трябва да прави случайни неща. Винаги преценяваме нещата преди да започнем. Единственото, което не успях да предвидя е, че правителството ще падне толкова рано. Очаквах, че ще изкара поне до нашата премиера.”

По думите на Брано Митов, в „Министър за един ден” има много поука и за самите политици днес, ако гледат и разбират театъра.

„Добре е, ако някоя партия откупи постановката. Това представление може би би отказало някой политик да политиканства. Писаното между Първата и Втората световни войни е абсолютно актуално и в момента. За съжаление. Но ние правим това представление за хората. Никой не искаме да обидим, ако някой се разпознае в това представление – това си е негов проблем, ние правим театър”, казва Бранимир Митов.

А кой е министърът и защо за един ден - режисьорът остава всеки сам да открие отговора в постановката. „Кой – е най-актуалният въпрос от една година”, риторичен бе Брано Митов и призна, че самият той се е отвратил от една от героините в спектакъла, отвратил се е от политиката и не иска никога да се занимава с политика.

„Министър за един ден” е постановка с жива музика с бенд на Благоевградски младежки театър, актьорите са и млади таланти от школата на театъра, които изключително успешно си партнират с познатия на театралната и филмова публика Валентин Гошев.

„Справят се много добре младежите. Те са на светлинни години от това, което аз съм бил като съм стартирал с театъра. Чак след казармата дръпнах напред. Брано и Поли са си свършили работа. Децата са с отлична театрална култура. Много е приятно да се работи с тях”, казва Гошев.

Кадрите от школата обезпечават изцяло кардово постановките на Благоевградски младежки театър. За 5 години история за БМТ са играли над 20 актьори, голяма част от които са стартирали кариерата си в театъра от тук.

„Почти всички, които са играли на нашата сцена са в театрите и днес. Някои в Пловдив, Разград, Дупница, Благоевград, Лондон...”, прави равносметка за 5 години история Бранимир Митов.

Премиерата за петия юбилеен сезон на Благоевградски младежки театър – „Министър за един ден” е на 18.септември, четвъртък от 19.00 часа в залата на Младежки дом Благоевград.

Ден по-рано, в сряда, 17.септември от 18.00 часа ще бъде предпремиерата на „Министър за един ден”, която ще се играе в читалището в град Симитли. Постановката в Симитли е с вход свободен – своеобразно „благодаря” на Благоевградски младежки театър за това, че общината е осигурила зала за репетициите на трупата през последния месец.

За допълнителна информация:

Бранимир Митов

0879/055284

 

снимки: Благоевградски младежки театър
снимки: Благоевградски младежки театър

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK