Да загубиш зрението си, но не и усмивката на лицето си – историята на Негослав Събев

Снимка: Infomreja.bg

Негослав Събев е от Трявна. Средното и висшето си образование завършва в Габрово. Женен с едно дете.

Роден е с вродена глаукома, което е тежко заболяване на очите при новородени. През 2001 година губи напълно зрението си.

От три години се занимава със стрелба с лък за незрящи. По думите му това е един от малкото спортове, приспособен за хора със зрителни увреждания и не изисква особени физически усилия.

Негослав участва в Националния турнир по стрелба с лък за незрящи в Кюстендил за „Купа България“ като представител на спортен клуб „Бяла лястовица“, Габрово. Самият спорт е млад за България сравнително. Тази година Негослав е държавен шампион от проведенето първенство в София в група Б1.

„Принципно състезанията се провеждат в две групи – Б1 и Б2, като група Б1 е за хора с тотална слепота или изключително силно намалено зрение. Група Б2 е с повече участници и има и повече конкуренция. Тя е за хора с остатъчно зрение, които стрелят без мерник“, каза за ИНФОМРЕЖА Негослав Събев.

По думите му клубът, за който той се състезава няма съвсем необходимите условия за една истинска пълноценна тренировка. „Тодор Георгиев ме запали за този спорт. Благодарение на него и на това, че ми показва на практика техниката на стрелбата с лък мисля, че успявам да се справям сравнително прилично добре“, сподели още Негослав Събев.

Самият той е твърдо убеден, че спорта не е борба с всякакви средстава, а че е едно благородно съревнование, което показва нивото на подготовка в различните клубове и съответно на различните състезатели.

С усмивка на лице Негослав подчерта, че истинските приятелства се създават извън официалната част на състезанието. „Хората с увреждания все по-често излизат от домовете, може би този срам от миналото е преодолян.

Поколенията се сменят, ситуацията около хората с увреждания също се променя и пак казвам по-видими са, а като цяло моите впечатления са, че околните са добронамерени към тях. Много рядко съм срещал хора, които по някакъв начин са показвали някакви отрицателни прояви.“ каза Негослав.

Самият той има щастието и късмета да бъде семеен, съпругата му е с нормално зрение, имат напълно здраво дете. В края на нашия разговор Негослав сподели своите прекрасни впечатления от организацията на турнира в Кюстендил, която определи на едно наистина високо ниво.

„За трети път идвам в Кюстендил. Красив град, хубави хора“, каза отново с усмивка на уста Негослав.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK