От Аушвиц по магистрала "Европа": Изпуснатата по пътя реплика

Снимка: Pixabay

СоциализЪм, фашизъм и демокрация

„Работата ви прави свободни. Това е първият ви урок. Единственият ви урок. Работете здраво. Изпълнявайте каквото ви се каже и скоро ще бъдете свободни. Неподчинението ще бъде наказано“, каза комендантът на лагера Рудолф Хьос.

Така започва изпитанието за еврейският затворник Лали в концлагера в Полша по времето на Втората световна война.

С края на войната настъпва новият световен ред в част от света – а именно изграждането на стройна и организирана политическа структура – социализъм.

Дали има разлика между национал-социализма и комунизма не зная, историци и политолози имат думата.

Новото средство за живот е трудът, гласи агитационен плакат в трудов колектив, мотивиращ „работещите маси“ между 1944 – 1989.

Над 30 години по-късно лозунгите за работата не се затриват.

„Работата носи свобода, работата носи удоволствие, работата носи живот“ – каза днес на един от новоиздрадените мостове на АМ „Европа“ („тука беше жито и царевици“) премиерът Борсов.

Изказването му бе определено в мрежата като политически некоректно, морално неустойчиво и исторически скандално, защото премиерът си послужи с фраза – лозунг, разположен над входа на нацисткия концлагер Освиенцим (Аушвиц/ Полша) - Arbeit macht frei.

*„Докато Лали минаваше през железния портал, погледна нагоре и видя надпис на немски „Arbeit macht frei“. Той не знаеше къде се намира и каква работа го очаква, но твърдението, че ще го направи свободен, му се стори доста лоша шега.

Фразата „Arbeit macht frei“ често се използва извън историческия контекст. Не се предвиждат законови санкции при непредумишилено използване на фразата, пише в най-голямата виртуална енциклопедия.

А как се появява апостолатът… „Arbeit macht frei“ е заглавие на роман на немския писател националист Лоренц Дифенбах от 1872 г. През 1928 г. правителството на Ваймарската република използва фразата в качеството на лозунг на програмите за намаляване на безработицата.

 „Някои от ветераните, които някога бяха живели в помещенията на полската армия в Аушвиц 1, ми казаха, че на входа на лагера се вижда надписът…“, споделя австройката Хелена Хенеман, която влиза в лагера на смъртта с децата си, след като мъжът ѝ – циганин е задържан по расови убеждения. Историята е описана от Марио Ескобар в „Приспивна песен от Аушвиц“.

Лозунгът е поставян при входовете на много от концентрационните лагери. Използването му на входовете е наредено от SS генерал Теодор Айке, инспектор на концлагерите и втори командант на концлагер Дахау.

Лозунгът все още може да бъде видян на няколко места, включително на входа на Аушвиц I, където е поставен след нареждане на комендант Рудолф Хьос. Точно тази табела е направена от лагерниците, включително Ян Ливач. В надписа се съдържа обърнато наобратно „B“, което се интерпретира като акт на неподчинение от затворниците, които го правят.

Единствено концентрационният лагер „Бухенвалд“ не използва тази фраза, където над портала седи на немски латинската сентенция: „Всекиму своето“.

Мотивация – движение напред на маса хора за постигането на една цел. През 2020 това е пандемията и възстановяване на икономиката.

Демокрацията няма нищо общо със свободата. Демокрацията е мек вариант на комунизма и рядко в историята на идеите е взето нещо друго, казва обаче Ханс-Херман Хопе.

Демократът Борисов днес приветства труда – и на лекарите, и на пациентите им: Лекарите лекуват, оздравяват и връщат хората в производството, всеки здрав трябва да работи!

В предизборната си програма по време на местните избори 2019 година, мотото на ПП ГЕРБ бе „Работа, работа, работа“.

Не може да се работи равнодушно, зове надпис над трудов соцколектив, затова днес възхищението на премиера на фона на трудещи се мъже предизвика дори умиление в думите му: „Ето ги милите как работят, няма спиране.“

Мързелът е гавра с труда, чете се на лозунг от социалистическото българско общество.

А българският народ измъдрил: От работа тежко, без работа по-тежко…

И още: Който работи честно, ще живее по-лесно. Именно заради това примерът многократно е подчертавал: Аз като казвам, че до 22 години спяхме с кака в една стая. Две стаи имахме.

Какво направи за съкращаване на сроковете? — поканващ призив от стените на заводите, днес все още е валиден в това, че магистрали се завършват предсрочно, а министър Аврамова заяви, че до 2022 тунелите „Железница“ ще са готови в унисон с Копаем въглища - строим социализъм! — лозунг от Твърдишкия проход.

И на фона на нестихващата пандемия, Борсов продължава да е човек от народа, непринуден, защото както е казал студентски лозунг: Дето народът - там и ние!

При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното!, пише на агитационна табела. А плакат заявява: Комунизмът е неизбежен!

И както Борисов е подчертавал: И след 100 години ще ни благодарят. 

А преди него в девиз от училищен коридор пише: Благодарим ти, партийо любима, за нашето щастливо детство.

И в унисон с коронавируса и хигиената нека припомним:

Граждани, не плюйте по улиците и тротоарите — улична табела

Хигиенизацията - враг на бактериологическата диверсия! — надпис в градска градинка

Чистотата осигурява здравето на трудещите се - граждани, пазете здравето си и не замърсявайте улиците — улична табела

Здрав дух в здраво социалистическо тяло — лозунг от стадиона на Несебър

Замърсеното тяло поддържа духа неспокоен — плакат в обществена баня

Мечката се мие, чисти във потоците сребристи - има ли за тебе пречка да постъпваш като мечка! — плакат във фелдшерски кабинет.

*Хедър Морис, Татуировчикът от Аушвиц, 2018.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK