Най-голямата жива мартеница, най-дългата декоративна мартеница и най-дългото знаме са в Банско

Снимка: Infomreja.bg

ИНФОМРЕЖА с подарък към Началното училище (СНИМКИ+ВИДЕО)

Най-голямата жива мартеница, най-дългата декоративна мартеница и най-дългото знаме.

Така в Началното училище в Банско отбелязаха двата изконно български празници – Баба Марта и Освобождението на България.

Денят за 270 ученици завърши с традиционното хоро на двора в училището, но преди това колективът и възпитаниците показаха какво значи ентусиазъм и красота, съчетани в едно с усмивки и много настроение.

Почти 300 деца заформиха на двора най-голямата жива мартеница. Момчетата в бяло, момичетата в червено се хванаха за ръце и оформиха два кръга, така създадоха най-веселата мартеничка, а след малко цветовете на Пижо и Пенда се преобразуваха в едно туптящо сърце.

Невероятен синхрон показаха всички ученици, а репортер на ИНФОМРЕЖА ги засне от най-високата точка на училището.

Преди събитието, събрани във фоайето на първия етаж, учениците чуха прекрасен рецитал в изпълнение на директора Евгения Тренчева на Вазовото стихотворение „Опълченците на Шипка“.

Минавайки по класните стаи за снимка, репортерът ни завари творчески дух – едни правеха мартенички, а други създаваха 3D плакети на Шипка.

На 2-ви март кипи особено настроение в колектива на Началното училище. Учители и ученици са весели – хем Баба Марта, хем Националния ни празник.

Училището днес получи подарък от ИНФОМРЕЖА – най-дългата мартеница, чийто ръст надминаваше този на учениците. Тя е изработена от репортера ни Александра Димитрова и е специален подарък за училището, дало ѝ А и Б в науката.

Мартеницата бе поставена на входа на училището, едно от най-старите в областта, но и с най-съвременни методи за обучение и истински приятелски дух.

„Децата са най-важни!“, повтаря г-жа Тренчева, която е прекарала живота си в НУ „Отец Паисий“.

Според поверието школо, намиращо се срещу църква, било благословено. Наистина е така. От него са заформени знанията на днешните ръководители, учители и преуспели хора.

Радост донесе и посещението на депутата Александър Мацурев с Младежите от ПП ГЕРБ. Те подариха българския трикольор на училището. Тази инициатива по случай 3-и март започва именно от НУ в Банско и продължава из цялата община.

Седем е общият брой на знамената, подарени от Младежи ГЕРБ, на училищата в Община Банско.

Снимка за спомен г-жа Тренчева направи със свои възпитаници, днес – големи мъже.

Празничното настроение продължи в 16 ч. Пред училището детските ръце държаха 20-метровото знаме с бяло, зелено и червено.

Най-дългото знаме премина през целия град до паметника „Банско помни героите“, където почит бе отдадена от ръководството и гражданите на Община Банско.

С факелно шествие учениците от СУ „Неофит Рилски“ пък показаха своята почит. Днес в читалището на града именно възпитаниците на средното училище ще изнесат концерт, а по-рано Пижо и Пенда подариха мартеничка на кмета.

Директорът на музея „Никола Вапцаров“ припомни за хилядите воини загинали за да бъдем днес ние свободни. Слово в памет на опълченците произнесе и кметът на Община Банско – Иван Кадев.

Паметникът с величието си „постави“ на колене обществени, поднесли венци и цветя с почит към героите.

Две изпълнения разчувстваха множеството – изпълнение на „Една българска роза“ и рецитал на „Аз съм българче“.

И така – в първия ден от Велики пост, ден между Баба Марта и Трети март, Банско румено червено се поклони пред Шипка, Батак, Панагюрище и всички знайни и незнайни села и градове, дали живота си.

Честванията продължават утре на снега на Бъндеришка поляна.

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK