Най-голямата жертва на пожарите е почвата

Снимка: Infomreja.bg

Най-големият проблем от пожарите е загубата на почва, коментира екологът Петко Ковачев пред БТВ. Той обясни, че всички се фокусират върху гората и животните, защото това е видимата загуба, но почватa е много по-трудно възобновимa. 

"Проблемът е с тези 10 сантиметра почва, която е изгоряла. Не е ясно кога и как ще се възстанови тази почва", притеснен е специалистът.

Ковачев изтъкна, че основна причина за пожарите може да бъде и промяната на климата - летата стават все по-сухи, а почвите губят своята влажност.

"Рано е да се каже каква част от флората и фауната са изгубени", изясни екологът. Той обясни и, че най - ценната част в района на пожарите е дефилето надолу към реката. 

Относно версията, че причина за пожарите може да е умишлен палеж , Ковачев коментира, че силно се съмнява и отхвърля това. "Не виждам логика в това някой свързан с магистралата да е запалил пожара", каза той.

Ковачев поясни, че в село Влахи са два наистина важни обекта - Екологичното училище и Центъра за редки породи.

"Много е лошо, когато при всяко бедствие, общността пита къде са еколозите, а не пита къде са институциите", изтъкна специалистът и обясни, че хората очакват да видят всички знакови фигури да гасят пожарите, но това не е възможно.

Пожарите в Кресненското дефиле горят вече шести ден. Пожарникарите продължават да гасят пожара в дефилето - останали са две активни огнища около село Влахи. Силите на екипите са съсредоточени в овладяването на пожара и недопускане на разрастването му към селата.

Вчера жителите на село Влахи бяха евакуирани. Евакуацията приключи привечер, когато вичките 27 души, намиращи се в селото, бяха изведени на безопасно място. 

Днес директорът на ГДПБЗН, главен комисар Николай Николов, коментира пред БТВ, че гасенето ще се фокусира върху района на газопровода. 600 души ще продължат да участват в борбата със стихията, увери той. 

Стана ясно, че евакуацията е отменена. Въвеждане на хората отново в селото ще се случва поетапно, поясни главен комисар Николай Хаджиев, директор на ОДМВР -Благоевград. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK