Най-големият контрабасист на планетата откри новия сезон на МС „М. Големинов“

Снимки: Личен архив

Националната награда грабна легендарното дуо Ангел Станков и Йосиф Радионов

На рождения ден на маестро Марин Големинов за четвърти път беше връчена Националната награда за принос в музикално изкуство, учредена от Музикално сдружение „Марин Големинов“ в партньорство с Община Кюстендил.

Тази година нейни носители станаха легендарното дуо Ангел Станков и Йосиф Радионов. Именитият цигулар получи отличието лично от кмета Петър Паунов, който бе придружен от своя заместник по хуманитарните дейности Светослав Василев и от председателя на Общинския съвет Михаела Крумова.

„Златен квартет“ за тази година стана „Квартет Големинов“, представител на който получи наградата, спонсор на която е фирма „Торготерм“ АД от Веска Миланова.

Новият творчески сезон на музикално сдружение „Марин Големинов“ бе открит изключително атрактивно.

Солист на камерен оркестър ИОрфей“, дирижиран от маестро Райчо Христов, бе пристигналият специално за събитието от Любляна Димитър Иванов – най-големият и в пряк, и в преносен смисъл контрабасист на планетата.

Със своите два метра височина и виртуозност той няма равен на себе си и това се оценява от публиката на всички световни сцени, на които е свирил.

Приятна изненада в концертната програма беше кюстендилецът Георги Георгиев, известен като „най-добрият архитект сред музикантите и най-добрият музикант сред архитектите“, а 10-годишната Катя Василева – възпитаничка на музикалния педагог Павел Чавдаров, пя за първи път под съпровод на оркестър и искрено развълнува публиката с песента си „Една сълза“.

На първия ред сред публиката на голямото събитие беше и една впечатляваща група от Франция, доведена в Художествената галерия от Виолет Вьорлер.

Гостите не скриха възхищението си от всичко, което бяха видели и преживели в Кюстендил в един ден на Празника на плодородието и на концерта, посветен на 111-годишнината от рождението на Марин Големинов.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK