Царете на виното вдигнаха наздравици в чест на свети Трифон в Полето, дамите сътвориха кулинарни шедьоври

Снимки: Община Симитли

Царят на червеното вино - Георги Григоров, Царят на бялото вино - Крум Костов, и десетки гости и приятели вдигнаха наздравици в чест на Свети Трифон. 

Ценители на виното, местни производители от симитлийското село Полето и десетки гости се събраха на площада на селото, за да почетат празника на виното.

Десетки  бутилки с червено и бяло вино, голяма скара  със сочни мръвки и отрупана маса с вкусна кулинарна изложба бяха голямата атракция на най-опияняващия празник – Трифон Зарезан.

Шеста година трифонци, ценители на виното и на доброто настроение и празненствата, се събраха на площада в село Полето.

Отец Евгени отслужи тържествен водосвет на площада в Полето, след това освети лозничките в двора на храма. Kметът на Симитли Апостол Апостолов и кметът на Полето Иван Манчев извършиха ритуалното зарязване и поляха сухите лозови пръчки с червено вино като наричаха всяка капка, полято вино на лозата да даде много грозде и много вино догодина.

Празникът винаги има конкурсен характер. “Най-хубаво червено вино” и “Най-хубаво бяло вино”, както и най-вкусните гозби в кулинарната изложба, подредена с много мерак от сръчните жени на селото.

Дегустаторските комисии оценяваха храната и виното и с много затруднения, опиянени след тест на 14 червени и 6 бели вина, успяха да излъчат победители. “Най-хубаво бяло вино” на 1–во място -  Крум Костов, 2-ро място – Ангел Манчев и 3-то място – Ангел Костов. 1–во място за “Най-хубаво червено вино” взе Герги Григоров, чието вино обра овациите за празника, второто място бе за виното на скараджията Иван Костов, а третата награда грабна Сашо Качев.

Дамите много се бяха постарали за подредбата на вкусната изложба. В кулинарната изложба тази година бяха дадени награди главно за оригиналност, поради големия брой красиви пити, сладкиши и баници, подготвени като за витрина с гроздове, цветя и украшения.

Наградата за най-оригинална вкусотия бе присъдена на младата Адриана Костова, която бе омесила пита с уникална декорация. Всички сръчни жени бяха отличени с малки подаръци за поощрение. Единственият мъж, включил се в кулинарното представяне с уникално  домашно приготвено филе „Елена“, бе поощрен също с награда.

Учениците от  СУ “Св. св. Кирил и Методий" в Симитли отново представиха програма в стих и песен. Вокална група „Пламъче“ пяха народни песни, а духовият оркестър към училището поздрави гости и приятели на празника с красиви изпълнени на български фолклор. Много хора и веселие имаше около големия огън на средата на площада.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK