Най-драматичната нощ в македонската история

Източник: EPA/БГНЕС

Македонският парламент преживя един от най-драматичните си дни в историята. България и светът призоваха балканската страна към мирно решение на кризата.

Стотици протестиращи влязоха в Народното събрание в четвъртък и нападнаха депутати, включително и лидера на Социалдемократическия съюз (СДСМ) Зоран Заев.

Тази сутрин обстановката край парламента и в централната час на Скопие е спокойна, съобщи Министерството на вътрешните работи. По данни на ведомството са ранени 109 души.

До 23.30 ч. вчера медицинска помощ в болниците са потърсили 77 граждани, от които 22 полицаи и трима депутати. Министерството взема допълнителни мерки за да осигури сигурността, защитата на гражданите и обектите.

Влизането в НС в Скопие стана минути след като депутатите от СДСМ и народните представители от албанските партии избраха Талат Джафери (бел.ред. от Демократическия съюз за интеграция на Али Ахмети) за председател на македонския парламент.

Малко след 4 ч. тази нощ лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски направи извънредно изявление от щаба на партията в Скопие по повод тежките инциденти в сградата на парламента.

Той категорично осъди насилието, нападенията срещу депутати, полицаи и обикновени граждани и призова всички политически лидери да приемат поканата на президента Георге Иванов за среща при него днес с цел намиране на изход от тежката политическа криза, в която изпадна Република Македония.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ осъди насилието, призова да не се слагат под общ знаменател „огромната част от протестиращите и тази малка група от насилници“ и благодари на депутатите от своята партия за помощта им към ранените народни представители. СДСМ и останалите партии се опитали, в нарушение на Конституцията да изберат председател на парламента“.

Според него „алчността да се дойде на власт на всяка цена и приемането на чужда платформа за упревлание е пряката причина за случилото се“. „Призовавам всички граждани да не се подават на провокации“, каза още лидерът на ВМРО-ДПМНЕ и подчерта: „Правота на протест е гарантирането от закона. Народът има право да защитава страната, но използването на насилие, вреди на всички и на самата Македония. Днешните сценаристи очевидно са искали да има насилие за да се прикрият техните незаконни действия в парламента“.

Еврокомисарят по разширяването на ЕС Йоханес Хан остро осъди инцидентите в македонския парламент. „Най-остро осъждам нападенията срещу членовете на парламента. Насилието няма място в парламента. Демокрацията трябва да продължи напред“, написа Хан в собствения си профил в социалната мрежа „Туитър“. /Vesti.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK