Пламна микробус на българските роми в Мондрагоне

Снимка: БГНЕС

Микробусът е бил подпален с коктейл Молотов

Микробус, собственост на някой от българските роми в карантинираните блокове в италианския град Мондрагоне, е бил подпален с коктейл Молотов през нощта срещу петък, съобщи в. „Куотидиано“.

Заради напрежението в квартала с 5-те блока, в 4 от които са настанени български роми, властите повикаха и 50 войници. Взети са над 700 проби от наематели в блоковете, два медицински екипа в квартала правят тестове на местните жители на доброволен принцип.

Заради огнището на коронавирус (43 са положителните проби, повечето сред българи), районът бе обявен за червена зона и блокиран с пропускателни пунктове. Страстите се нажежиха най-вече заради положителната проба в болницата на бременна гражданка на България от ромски произход.

Протестите на българските роми на улицата, които искаха да ги върнат на работа, предизвика остра реакция сред местните жители, които започнаха да трошат коли на чужденците. На видеозапис се вижда как един от тях вдига над глава регистрационна табела със сливенски номер.

В петък обстановката изглеждаше по-спокойна, районът бе отцепен с бетонни блокове и мрежи. Властите са открили четирима българи, изплъзнали се от червената зона, но има информация, че други 7-8 роми са се измъкнали от квартала.

Губернаторът на областта Де Лука заяви: „В момента остава условието за карантина за всички в блоковете, тя трябва да се спазва строго. По думите му за спазването на 15-дневната карантина бройката на изпратените в района полицаи и войници не е достатъчна.

„Не е имало никаква дискриминация между българските и италианските граждани, отнасяме се към тях като към човешки същества, а не като националности“, заяви още Де Лука.

Той съобщи за пристигането на делегация от българското посолство в Италия, която „да обясни добре ставащото и че правилата трябва да се спазват“. /Dariknews.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK