Наистина ли неръждаемата стомана не може да ръждяса?

Снимка: pixabay

Неръждаемата стомана е вид метал, образуван чрез добавяне на хром към въглеродна стомана

Неръждаемата стомана е вид метал, образуван чрез добавяне на хром към въглеродна стомана, за да му се придадат устойчиви на корозия свойства. Неръждаемата стомана получава името си от факта, че не получава петна от ръжда като обикновената въглеродна стомана - но това означава ли, че винаги е напълно неръждаема?

Неръждаемата стомана всъщност може да ръждяса, ако кислородът в околната среда е достатъчно нисък. Когато хромът се добави към стоманата, той реагира с кислорода в атмосферата и образува хромов оксид - тънко, невидимо покритие. Ако металът бъде нарязан или надраскан, бързо ще се образува още оксид и ще покрие откритата повърхност, за да се предотврати корозията. В среда, където нивата на кислород са ниски и хлоридите (солите) са високи - като например при излагане на морска вода, пътна сол или химикали, в пасивното покритие липсва кислородът, който е необходим за възстановяване. Добавянето на определени легиращи елементи подобрява корозионната устойчивост в случай, че стоманата ще бъде изложена на или близо до солена вода. Ключово е да знаете кой клас неръждаема стомана е подходящ за вашата среда. Стоманени пръти Metinvest имат широко приложение в строителството, общото и специално машиностроене и други промишлени сектори. Това е един от най-популярните метални профили в световната индустрия.

Когато неръждаемата стомана корозира, има няколко разновидности:

Язвена корозия

Какво представлява: Язвената корозия е най-често срещаната форма на корозия и обикновено се появява като малки, тъмнокафяви дупки по повърхността на метала. Причините за появата включват високохлоридна (морска сол, пътна сол) или кисела среда и високи температури. Макар тези т.нар. язви да не пречат на механичните свойства на неръждаемата стомана, те могат да се разпространят и да развалят външния й вид.

Как да я избегнете: Изберете неръждаема стомана с високо съдържание на хром, молибден и азот.

Корозия на пукнатини

Какво представлява: Корозията на пукнатини се появява при остри или незапечатани зони, например около болтове и винтове, в застояли разтвори с високо съдържание на хлорид. Тя е подобна на язвената, тъй като не оказва влияние върху механичните свойства на стоманата, но може да се появи при по-ниски температури.

Как да я избегнете: Компонентите от неръждаема стомана могат да бъдат проектирани така, че да да се елиминират участъците, в които се образуват цепнатини, или като цепнатините са достатъчно големи, за да позволят на кислорода да влезе и да възстанови пасивното покритие. Неръждаемата стомана трябва да съдържа високи проценти хром, молибден и азот.

Галванична корозия

Какво представлява: Галваничната корозия може да възникне, когато два различни метала влизат в контакт помежду си в присъствието на електропроводима течност.

Как да я избегнете: Избягвайте смесените метални изделия, боядисвайте металите със защитно покритие или използвайте други средства за предотвратяване на контакт, или отстранете електролита.

Корозионно напукване под напрежение

Какво представлява: Корозионно напукване се получава, когато механично напрежение, околна среда и високи температури се комбинират, образувайки малки пукнатини в метала, които могат бързо да се разширят.

Как да го избегнете: Корозионното напукване под напрежение е свързано със съдържанието на никел в стоманата. Стоманата със съдържание на никел между 8-20% е особено податлива на корозионно напукване, докато стоманата със съдържание на никел над 30% е устойчива на този вид корозия.

Междузърнеста корозия

Какво представлява: Междузърнестата корозия се появява, когато неръждаемата стомана е изложена на продължителна висока температура. Хромът и въглеродът в стоманата се комбинират и образуват частици от хром карбид по границите на зърното по цялата стомана. При образуването на тези карбиди се премахва хромът, което прави метала податлив на корозия по границите на зърното.

Как да го избегнете: Изберете стомана с достатъчно ниско ниво на въглерод, за да се предотврати образуването на хром карбиди. Стабилизираните степени стомана, легирани с титан и ниобий, са добър избор за употреба в приложения като заваряване.

От конструкцията до транспорта до хранително-вкусовата и хирургическа техника трябва да се използва подходящата степен на неръждаема стомана, за да се избегнат видовете проблеми, обсъждани тук. В действителност, за да се предотврати повреда на готовите продукти от неръждаема стомана, всички аспекти на производствения процес трябва да бъдат внимателно наблюдавани - от суровината, през производството и довършването.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK