Наим Сюлейманоглу бе изпратен като национален герой

Снимки: sportal.bg

Джамията Фатих, голямата представителна мюсюлманска обител на Истанбул днес преля от хора, дошли за участие в погребалния обряд на трикратния олимпийски и световен шампион Наим Сюлейманоглу, който почина вчера на 50-годишна възраст.

Както приживе всяко участие на Наим на състезание събираше много хора, така и изпращането на легендарния щангист във вечния му път бе толкова многолюдно, което е рядкост дори за мегаполиса Истанбул.

Улиците около джамията бяха изпълнени с хиляди хора не само от Истанбул, но и от всички краища на Турция. Имаше много хора и от България - от родния край на Наим, спортисти и приятели.

Специално за да изпрати Сюлейманоглу във вечния му път, със самолет от Атина тази сутрин в Истанбул пристигна гръцкият щангист Леонидис, който приживе бе съперник на Наим в щангите. Леонидис дойде по покана и със съдействието на турския министър на спорта и младежта Осман Бак. 

Погребалният обряд за Наим бе като за национален герой на Турция. Ковчегът бе обвит с турското знаме. Войници застанаха на почетна стража.

В първия ред на почетната редица на обряда, в която участват само мъже и се ръководи от ходжа, застанаха премиерът Бинали Йълдъръм, министърът на спорта и младежта Осман Бак, бившият премиер Ахмет Давутоглу, синът на покойния президент Тургут Йозал - Ахмед Йозал, съветникът на Ердоган по спорта Хамза Йерликая, близки, съратници, между които приемникът му в щангите Халил Мутлу. Дипломати от българското генерално консулство също присъстваха на церемонията. Генералното консулство в Истанбул изпрати венец.

"Наим е нашият национален герой в щангите, ние загубихме една легенда, той постигна успехи, каквито никой друг спортист в нашата страна досега не е постигал, днес го изпращаме във вечния му път. Кончината му е голяма загуба за нашия народ. Вечна и светла да е паметта му", каза премиерът Йълдъръм. 

Премиерът бе от първите, който понесе на рамо ковчега с тялото на Наим. В мюсюлманската традиция мъжете носят на рамо ковчега с покойника, като се сменят, за да може всеки да го носи. 

Гръцкият щангист Леонидис ще се запомни с жеста, с който се прости със своя някогашен съперник - целуна ковчега му.

"Днес е много тъжен ден не само за турската, но и за световната тежка атлетика. Наим Сюлейманоглу остава най-големият щангист на века. Кончината му е голяма загуба за всички. Бяхме съперници на подиума, но приятели в живота. Благодарение на него аз станах по-добър щангист, защото за всички нас той бе еталон. Никой обаче не можа да го достигне", каза Леонидис.

След това кортежът се отправи към гробището Едирнекапъ, където бе погребан Наим Сюлейманоглу. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK