Награждават кюстендилския магистър-фармацевт София Захариева

Снимка: VIA Consulting

Националната аптечна карта ще бъде основен инструмент за осигуряване на равномерен достъп до фармацевтични услуги и грижи за населението.

Българският фармацевтичен съюз (БФС) ще участва в подготовката й, което е заложено в проекта за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

Това заяви проф. Илко Гетов, председател на съюза и вицепрезидент на Фармацевтичната група на Европейския съюз по време на пресконференция в Кюстендил.

Чрез Националната аптечна карта ще се определят потребностите на населението от достъп до лекарствени продукти и фармацевтични услуги, осигурявани от аптеки и ще се идентифицират населените места, в които има недостиг.

Съсловната организация на магистър-фармацевтите е във финален етап на разработване на уеб платформа за визуализация на разпределението на аптеките и дрогериите по видове и дейности, която може да бъде използвана при изготвянето на нормативния документ „Национална аптечна карта“.

Платформата ще показва броя на аптеките в едно населено място и дейностите, които извършват.

За изготвянето й е използвана и систематизирана информация от регистрите – на Министерството на здравеопазването, Изпълнителната агенция по лекарствата и Националната здравноосигурителна каса.

Електронният регистър на БФС, в който са вписани данните за всички магистър-фармацевти, имащи право да практикуват у нас, ще бъде свързан с уеб платформата за разпределението на аптеките.

Така всеки ще може лесно и по всяко време да провери коя е най-близката аптека с договор с НЗОК, дали в нея се отпускат инсулини или се приготвят лекарства, уточни маг.-фарм. Светослав Крумов - главен секретар на БФС.

Очаква се уеб платформата да стартира и да бъде достъпна в началото на месец април.

Според електронния регистър на Българския фармацевтичен съюз към момента в страната практикуват 6050 магистър-фармацевти.

За област Кюстендил техният брой е 94.

Регистърът предоставя обобщена информация в реално време за всичките 28 регионални фармацевтични колегии, за техните членове и програмите за продължаващо обучение.

Денят на съсловната организация на магистър-фармацевтите се отбелязва за трети пореден път.

Датата 10 февруари е избрана, тъй като на този ден през 2007 г. се провежда Учредителният (първи) конгрес на БФС.

Тази година символичен домакин е Регионалната фармацевтична колегия (РФК) Кюстендил, носител на наградата „Регионална фармацевтична колегия за 2015 г.“.

Магистър-фармацевт София Захариева с над 40-годишен стаж, редовен член на РФК - Кюстендил ще бъде отличена за принос в утвърждаване на професионалните стандарти, обяви маг.-фарм. Евгения Димитрова, председател на Управителния съвет на РФК Кюстендил.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK