Наградиха със „Златно перо” директора на НХГ Марин Митов за 134-годишнината на гимназията

снимки: Община Благоевград

С празничен концерт ученици от Националната хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий” /бивша Солунска/ отбелязаха 134-годишнината на учебното заведение. От името на кмета на община Благоевград д-р Атанас Камбитов и председателя на Общински съвет Радослав Тасков бе прочетен поздравителен адрес.

В приветственото си слово директорът Марин Митов поздрави колеги и ученици и изказа искрено задоволство от многобройните постижения на възпитаниците и преподавателите на гимназията.

„Особено сме горди с успехите на нашите ученици на различните общински и национални конкурси, олимпиади и състезания”, каза той и посочи постиженията на класическия хор, народния хор, хора за автентичен фолклор, Биг-бенда на гимназията, паралелките изобразително изкуство.

„Активна роля в училищния живот играе Ученическият съвет и Училищното настоятелство”, изтъкна Митов и похвали преподавателя по история Николай Куколев, който получи почетно отличие „Учител на годината“. Завоюваният приз бе в раздел „Хуманитарни науки“ на 17-ия национален конкурс на СБУ „Учител на годината“.

Синдикатът на българските учители с председател д-р Янка Такева връчи на директора Марин Митов „Златно перо” за достойно изпълнение на мисията - обучението и възпитанието на будни личности и качествени млади хора, знаещи, можещи и достойни граждани на България.

Училището е наследник на първата българска гимназия в Солун. Тя е един от най-значителните български просветни центрове в Македония и Одринско. Основана е през 1880 г. в град Солун, където съществува до 1913 г. Впоследствие е преместена в пределите на свободните български земи, тъй като след Междусъюзническата война гръцките власти затварят всички български училища.

 

снимки: Община Благоевград
снимки: Община Благоевград
снимки: Община Благоевград
снимки: Община Благоевград

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK