Референдум решава дали да увеличат такса смет в Кюстендил

Снимка: онлайн заседание на ОбС - Кюстендил

Общината се съобразява с мнозинството

Община Кюстендил ще организира обществено допитване за нагласите на кюстендилци по отношение увеличаване на такса смет. Референдумът ще се проведе на 30 октомври от 8 до 18.00 часа в 83 секции по местоживеене. На тях ще бъдат разлепени само имената с улиците, гласуването ще се извършва само с три имена. Допитването няма да има официален статут, но ние ще се съобразим с резултатите.

Идеята ни е да видим нагласите на хората. С колегите направихме едни задълбочени анализи и те са на база сайтовете от Общините. Ние сме с приход около 1 млн.400 хил. лв. такса смет. Най-близката община до нас е Силистра – нейният приход е 2 млн. 250 хил. лв., като територия е на половина и е с 10 хил. жители по-малка от нас. 28.29 лв. е таксата средно на жител в Кюстендил, която заплаща.

Жителите на най-близката община до нас плащат по над 40 лв., а други 268 лв. Това обяви на онлайн сесия на местния Общински съвет, кметът на Кюстендил Петър Паунов. По негови думи такса битови отпадъци трябва да бъде повишена и направи съпоставка с далеч по-малки курортни общини като Сандански и Петрич, където плащат съответно по 49 и 42 лв. „Постъпленията в това отношение от селата са между  500 лв. и 11 хил. лв., толкова е събраната сума в Слокощица. С тези средства е невъзможно да се извършва постоянно сметоизвозване, мотивира се градоначалникът.  

Предстои предложението да бъде изпратено до всеки един общински съветник, като отделно от това ще се организира открита среща и за гражданите, така че всеки да има информирана позиция. На базата на това допитване ще се вземе решение.

„Държавата забатачи сметища, депа, едва сега започнахме изграждането на претоварна станция за битови отпадъци. Отпадъците като тонаж за последните 14 години скочиха 5 пъти и половина, а като тонаж - 15 пъти по обем. После ми се пише защо има дюшек пред контейнера, все едно кмета си го е сложил. 

За 15 години общинска администрация се изцеди до минимум, за да финансира тази дейност. Няма резерви откъдето да дофинансираме тази дейност. С тези пари можем да кретаме и да се чисти на две-три седмици. Затова е необходима сериозна корекция и има фактори, които си заслужава да анализираме. На базата на данните ще предложим решения“, категоричен беше кметът.

От своя страна общинският съветник адв. Димитър Велинов направи предложение да се направи и една сериозна кампания по разделно сметосъбиране, както и такава срещу нерегламентираните сметища.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK